Vader Zariouh: "Oussama had geen oog voor IS en was zeker geen lid van de terreurgroep"

De familie van Oussama Zariouh, de man achter de mislukte aanslag in Brussel-Centraal, reageert vol ongeloof op het nieuws. "Oussama had geen oog voor IS en was zeker geen lid van de terreurgroep", zeggen zijn vader en zus in een telefonisch interview met VRT-journalist Majd Khalifeh.

Oussama Zariouh woonde in Molenbeek, maar zijn ouders en een zus wonen in de Marokkaanse kuststad Nador. Ze waren volkomen verbijsterd toen de politie hen van de feiten op de hoogte bracht. "We zagen zijn foto circuleren via de sociale media, begeleid door valse berichten die helemaal niet kloppen", reageren ze vol ongeloof.

Volgens vader Zariouh was Oussama zeker niet geradicaliseerd. "Hij had geen oog voor IS en was zeker geen lid van de terreurgroep. Hij was een gematigde moslim. Een normale jongen die naar muziek luisterde en op stap ging. Bidden deed hij soms, maar vaak ook niet. Hij was verre van een extremist."

De familie zegt de laatste tijd ook geen veranderingen in zijn gedrag te hebben opgemerkt. Ze hoorden Oussama deze maand nog aan de telefoon, en "hij praatte normaal zoals altijd", zegt zijn zus.

"We willen bewijzen die aantonen dat hij het gedaan heeft"

Dat hij een terreurdaad zou plegen, kunnen en willen zijn familieleden niet geloven. Oussama had volop plannen, zeggen ze. "Hij zou deze zomer naar Marokko te komen om te trouwen. Hij wou ook van job veranderen en beginnen als taxichauffeur", zegt zijn vader.

"We willen bewijzen die aantonen dat hij het gedaan heeft", zegt zijn zus. De familie gaat in België een advocaat inschakelen om de zaak op te volgen. "Ik kan onmogelijk geloven dat mijn broer zelfmoord had willen plegen of iemand anders zou proberen te doden. Hij was een gevoelige mens."

Camerabeelden

Uit camerabeelden is intussen gebleken dat Oussama Zariouh alleen naar Brussel-Centraal is getrokken. Hij nam de taxi naar het metrostation Veeweide in Anderlecht en vervolgens metro tot aan het station.

Meest gelezen