Vrouw moet voortaan niet meer opschuiven voor ultraorthodoxe man

Vrouwen vragen om een stoel op te schuiven omdat een man niet naast hen wil zitten. Op vluchten van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al schijnt het meer dan eens voor te komen, maar voortaan is het verleden tijd. El Al moet een schadevergoeding betalen aan een 83-jarige vrouw die verontwaardigd was omdat ze van plaats moest wisselen op verzoek van een ultraorthodoxe jood.
AP2013

"Onder geen enkele omstandigheid kan een bemanningslid een passagier vragen om zijn of haar toegewezen zitje te verlaten omdat de passagier in de stoel ernaast niet naast hem of haar wil zitten wegens zijn of haar gender", citeert de krant Times of Israel de betrokken rechter in Jeruzalem.

De rechtbank veroordeelt El Al tot een schadevergoeding van 6.500 sjekels, omgerekend zo'n 1.600 euro. Geen riant bedrag, maar daar was het Renee Rabinowitz, de vrouw die de zaak voor de rechter bracht, ook niet om te doen. "Het gaat niet om het geld. Het gaat erom dat El Al zijn beleid wijzigt."

Overtreding van wet die discriminatie moet voorkomen

De zaak dateert van december 2015. Renee Rabinowitz, op dat moment 81 jaar, nam het vliegtuig van New York naar Tel Aviv toen een steward haar vroeg om van plaats te veranderen. De ultraorthodoxe jood die een stoel naast haar was toegewezen, had geklaagd omdat hij naast een vrouw moest zitten. De vrouw stemde met tegenzin in en stond op.

El Al verdedigde zich door aan te voeren dat passagiers wel vaker om een andere plaats vragen, bijvoorbeeld omdat ze dichter bij een familielid willen zitten. "We proberen zoveel mogelijk om aan die verzoeken tegemoet te komen, zolang het niet hinderlijk is voor andere passagiers of geen vertragingen veroorzaakt". Rekening houden met religieuze gevoeligheden is trouwens erkend door Israëlische rechtbanken.

Maar de rechter oordeelde dat mensen vragen om te verhuizen wegens hun gender een directe overtreding is van de wet die discriminatie moet voorkomen.

Meest gelezen