Werkstraffen voor leerlingen die inbraken in school om toetsen te fotograferen

Twee leerlingen van de Gentse school BenedictusPoort die in mei op heterdaad betrapt werden tijdens een inbraak in hun school, moeten werkstraffen van 90 en 80 uur uitvoeren. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist. De leerlingen hadden sleutels gestolen en namen verschillende keren foto's van toetsen met hun smartphone. Vorige week nog werden drie andere leerlingen gevat na een inbraak, ook om examens te fotograferen.

De twee, een 18-jarige Gentenaar en een 19-jarige uit Laarne, werden op 10 mei rond 22.45 uur op heterdaad betrapt bij een inbraak in de school in de Gentse deelgemeente Ledeberg. De politie kon de twee betrappen na een tip van een getuige over twee personen die zich verdacht gedroegen aan de ingang. Bij één verdachte werd 144 euro aangetroffen, gestolen uit de lockers van de leerkrachten. De twee leerlingen bleken ook in het bezit van de sleutels van de school.

Het duo werd in snelrecht gebracht voor de correctionele rechtbank, die donderdag uitspraak deed. "De beklaagden hebben zich schuldig gemaakt aan laakbare feiten", zei rechtbankvoorzitter Caroline Blomme. "Ze hebben in een niet nader gekend tijdstip in het voorjaar van 2017 sleutels van de school gestolen en verschaften zich sindsdien op onregelmatige tijdstippen toegang tot de school om met hun smartphone foto's van toetsen te nemen. Dergelijke handelingen getuigen van een valse en asociale ingesteldheid, zowel ten aanzien van hun leraren en ouders als van hun medeleerlingen die wel op een correcte wijze studeren voor het afleggen van een goede toets."

De 19-jarige jongen had al een veroordeling door de politierechtbank opgelopen wegens een verkeersovertreding zonder rijbewijs. Volgens de rechtbank toonde hij weinig schuldbesef en een normloze ingesteldheid. Hij kreeg een werkstraf van 90 uur opgelegd. Zijn 18-jarige kompaan had een blanco strafblad en kreeg 80 uur werkstraf. Als de jongeren de werkstraf niet naar behoren uitvoeren, riskeren ze een celstraf. De twee leerlingen werden na de feiten definitief uitgesloten door de school.

Vorige week woensdag werden drie leerlingen van school opgepakt, nadat uit beelden van een pas geplaatste bewakingscamera bleek, dat ze de nacht daarvoor examenvragen hadden gestolen. Het ging om twee meerderjarigen en één minderjarige. Ze werden door de school voorlopig geschorst. Omdat één van de drie jongeren betrapt werd voor de inbraak op spieken met antwoorden van examenvragen, moesten verschillende leerlingen examens opnieuw afleggen. De school liet ook nieuwe sloten plaatsen, omdat ook die betrapte leerlingen over sleutels beschikten.

Meest gelezen