"Interview aan Franstalige media 'nice to do' als je geen federale verantwoordelijkheid hebt"

Als je geen federale bevoegdheid hebt, vindt N-VA-voorzitter Bart De Wever het te verantwoorden dat je als Vlaams politicus geen interviews geeft aan Franstalige media. Hij borduurt voort op de discussie van gisteren waarom sommige Franstalige politici liever niet met Vlaamse media praten en vice versa. Hij legt in "De afspraak op vrijdag" uit waarom hij zelf karig is met interviews bezuiden de taalgrens.

Gisteren deden Pieterjan De Smedt van Terzake en Johanne Montay van de RTBF hun beklag dat ze zo weinig politici van de andere kant van de taalgrens te spreken krijgen. Daarbij ging het onder meer over Bart De Wever, maar bijvoorbeeld ook over de Brusselse oud-burgemeester Yvan Mayeur. "Hij draagt voor een stuk verantwoordelijkheid over Vlaamse kiezers die in Brussel wonen. Dus in die zin denk ik dat hij tijd zou moeten maken voor Vlaamse media", vindt Bart De Wever.

"Als je federaal verantwoordelijkheid draagt, moet je dat echt wel doen. Heb je die niet, of alleen op gewestelijk niveau, of in mijn geval alleen voor de stad Antwerpen, dan is dat en "nice to do" als je daar tijd voor hebt."

Nochtans is De Wever ook partijvoorzitter van de N-VA. "Maar die komt vooralsnog niet op in Wallonië. Ik doe wel eens Franstalige media, maar weinig. Ik weiger al 90 procent van de Vlaamse media. Dat zal jij wel weten, Ivan: het duurt soms lang voor ik hier eens kom zitten. Van de buitenlandse media weiger ik 100 procent, en gezien onze democratie gescheiden is, zitten die Franstalige media heel dicht bij buitenlandse media. Ik doe heel af en toe eens RTL, ook heel af en toe eens L'Echo: omdat je daar journalisten hebt waarmee je heel goed kan werken, vind ik persoonlijk."

"Maar voor de rest heb ik gewoon geen tijd. Soms is het zo banaal." De Wever geeft wel toe negatieve ervaringen te hebben gehad "met sommige media", "en dat moedigt natuurlijk niet heel erg aan". Hij refereert hier onder meer aan een editoriaal in Le Soir uit 2007 waarin hij een negationist werd genoemd.

Bekijk het interview in "De afspraak op vrijdag"

Meest gelezen