Arabische prinsessen van Conrad-hotel moeten niet naar gevangenis

De 8 "Arabische prinsessen van het Conrad-hotel" moeten niet naar de gevangenis. Ze hebben 15 maanden cel gekregen, maar volledig met uitstel. Ze moeten samen ook een boete van 1,3 miljoen euro betalen, waarvan de helft met uitstel. De Arabische prinsessen zijn veroordeeld voor mensenhandel en mensonterende behandeling. Ze hebben meer dan 20 dienstmeisjes maandenlang uitgebuit toen ze in het Conrad-hotel aan de Brusselse Louizalaan verbleven.
BELGA

De steenrijke prinselijke familie uit de Verenigde Arabische Emiraten huurde in 2008 maandenlang de hele vierde verdieping van het chique Conrad-hotel aan de Louizalaan in Brussel. Eén van de dochters moest een ivf-behandeling ondergaan in een Brussels ziekenhuis. Ook het gevolg van de familie verbleef in het hotel: meer dan 20 meisjes en vrouwen van verschillende nationaliteiten werkten er als huispersoneel.

"We moesten 24 uur op 24 beschikbaar zijn"

Volgens enkele getuigenissen moesten de meisjes dag en nacht werken voor een hongerloon – 100 tot 150 euro per maand naar verluidt -, moesten ze op de grond slapen om ten allen tijde klaar te staan voor de prinselijke familie en mochten ze de vierde verdieping onder geen beding verlaten. Ze hadden geen contact met familie of vrienden, kregen geen verlof en hun paspoorten werden afgenomen. In 2008 vertelde één van de slachtoffers anoniem: "We mochten het hotel niet verlaten, we moesten 24 uur op 24 beschikbaar zijn. We mochten niet klagen, niets vragen. Alleen constant voor hen ter beschikking zijn."

Bijna 10 jaar procederen

Door een hele procedureslag duurde het bijna 10 jaar voor het dossier naar de rechtbank kon worden gestuurd. Er is ook lang onderhandeld over een minnelijke schikking. Volgens de verdediging hebben bepaalde slachtoffers in hun getuigenis fel overdreven. "En als ik hoor dat hun paspoorten in beslag worden genomen om te voorkomen dat ze zich vrij konden bewegen, antwoord ik dat dit niet waar is. Denk je dat de familie bang was dat ze zouden weggaan? Het zou niet moeilijk geweest zijn om nieuw personeel te vinden voor dit soort werk", zei de advocaat.

"Belangrijk signaal"

De rechtbank van Brussel oordeelt nu dat de mensenhandel en de mensonterende behandeling van de niet-Europese meisjes bewezen is. De Belgische en Franse dienstmeisjes werden volgens de rechtbank wel beter behandeld. De advocaten van de burgerlijke partijen zijn tevreden "De rechter heeft het woord 'slavernij' in de mond genomen en dat is een heel belangrijk signaal. Dit is een zeer zware veroordeling voor de prinsessen", klonk het bij advocaat Alexis Deswaef.

Meest gelezen