Britten willen liever Corbyn dan May als premier

35 procent van de Britse kiezers wil liever Labourleider Jeremy Corbyn als premier dan de huidige conservatieve regeringsleider Theresa May. Dat blijkt uit een peiling van YouGov in opdracht van The Times. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat nog eens een Labourleider bovenaan staat.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Premier May heeft een felle duik genomen in de populariteitspeilingen sinds ze half april vervroegde verkiezingen uitriep. Toen stond ze met 54 procent nog hoog en droog, slechts 15 procent van de kiezers zag de radicaal linkse oppositieleider Corbyn liever in Downing Street 10. Ook bij een vorige peiling, net voor de verkiezingen van 8 juni, lag May nog voorop met 43 tegen 32 procent. De teleurstellende uitslag voor de conservatieven, de aanslagen en de brand in de Grenfell Tower in Londen, hebben mogelijk parten gespeeld.

Maar ook andere factoren spelen mee: de leeftijd en de brexit. Zo toont de peiling aan dat Corbyn goed scoort bij jongeren en mensen onder de 50 én bij aanhangers van het Remain-kamp. Van wie in de Europese Unie wil blijven, kiest slechts 20 procent voor Theresa May, van het Leave-kamp kiest slechts eenzelfde percentage voor Corbyn.

Andere vragen over de brexit tonen aan dat de Britten steeds meer neigen naar een zachte brexit. 58 procent van de kiezers vindt het belangrijker om een goede handelsrelatie te behouden met de EU, ook al betekent dat dat EU-burgers mogen blijven werken en wonen in het VK.

Opmerkelijk, de stijgende populariteit van Jeremy Corbyn geeft zijn partij Labour daarom niet meer krediet. Op de vraag welke partij de uitstaponderhandelingen het best zou afhandelen, zijn de cijfers duidelijk. De Conservatieven krijgen het vertrouwen van 34 procent van de ondervraagden, Labour 20 procent.

Meest gelezen