De Wever: "Laat cumuleren toe, maar zet kap op het loon"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet per se tegen politici die verschillende mandaten uitoefenen. In "De afspraak op vrijdag" pleit hij voor een beperking van de inkomsten van politici die hun politiek mandaat cumuleren met een andere functie.

"Over veel dingen die nu bovenkomen zijn al artikels geschreven in de Vlaamse en Franstalige pers, maar de vlam sloeg zelden in de pan", zegt De Wever. "Op een gegeven moment moeten de omstandigheden ergens samenkomen, en dan brandt ineens heel de tent uit. Soms heb je iets als Samusocial nodig om te beseffen dat je door de bodem zakt"

Sinds 2004 heeft De Wever alleen maar versobering gezien, zegt hij. Nu staat het verhaal van de decumul op de agenda. "Ik persoonlijk zeg: decumulering financiën. Zet gewoon een kap op het loon."

"Ik heb anderhalf keer een parlementair loon", zegt de N-VA-voorzitter, die naast Kamerlid uiteraard ook burgemeester van Antwerpen is. "Dat is een heel mooi inkomen. Als dat te veel is, moet men daar maar wat afdoen."

"Maar ik heb liever dat men een aantal functies doet, maar zegt dat het nooit meer zal zijn dan dat anderhalf - en de burger weet dat. (...) Ik ben er niet per se voorstander van dat ja aan elke mens één functie geeft. Dan ga je meer politici krijgen en dus ook veel meer uitgaven."

Dan ga je volgens De Wever rare debatten krijgen: een combinatie parlementslid-burgemeester kan niet, maar een combinatie parlementslid-advocaat wel.

Vorige maand heeft de Kamercommissie Politieke Vernieuwing overigens al beslist dat federale Kamerleden niet meer dan de helft van hun parlementaire loon mogen bijverdienen met publieke functies.

Bekijk het interview in "De afspraak op vrijdag"

Meest gelezen