Gent is een tweede werk van Borremans rijker

Op het plein voor de Krook in Gent is "De passanten" onthuld, een standbeeld van de hand van Michaël Borremans. Het is al het tweede werk van de kunstenaar in de stad, na het fresco "De maagd" aan de stadshal.

4 veelkleurige figuren die de koppen bijeen steken als symbool voor het doorgeven van kennis en informatie: zo ziet "De passanten" eruit, het standbeeld van Borremans dat vandaag is onthuld op het Miriam Makebaplein in Gent, beter bekend als het plein voor de Krook waar sinds kort de stadsbibliotheek huist.

Het werk is liefst 3 meter hoog, maar is gebaseerd op miniatuurfiguurtjes. "Ik maak mijn composities voor tekeningen en ander werk altijd met maquettefiguurtjes", zegt Borremans. "Zo kwam ik ook deze keer op het idee voor de Krook. Het model was een paar centimeters groot, maar dat heb ik uitvergroot met dezelfde imperfecties. Mensen zijn niet perfect, maar kunnen hun kennis wel delen."

Het beeld is gemaakt van brons, waarna Borremans heeft het met verschillende kleuren heeft beschilderd. Het gaat al om zijn tweede werk dat hij voor Gent heeft gemaakt. In 2014 schonk hij de stad al "De maagd", een fresco op de klokkenstoel bij de stadshal.

Meest gelezen