Goldie verspreekt zich: Is Banksy toch Robert Del Naja?

Wie is de mysterieuze graffiti-artiest Banksy? Al meer dan 20 jaar slaagt hij erin anoniem te blijven. Nu lijkt het erop dat de Britse dj en acteur Goldie zijn mond voorbij heeft gepraat. Hij verwees in een interview naar een zekere Rob. Dat zou Robert Del Naja kunnen zijn van Massive Attack.
Robert Del Naja

Het gerucht doet al langer de ronde dat Robert Del Naja het brein achter Banksy is. Sommigen denken dat hij niet alleen werkt, maar in groep.

De uitspraak van Goldie gooit opnieuw olie op het vuur. Robert Del Naja was een graffitikunstenaar voordat hij Massive Attack mee oprichtte. Ook Goldie begon zijn carrière als graffiti-artiest. 

"Rob" zou echter ook kunnen verwijzen naar Robin Gunningham. Een onderzoek van Mail On Sunday wees hem aan als de man achter Banksy in 2008. Volgens sommigen is Robin Gunningham echter maar een afleiding.

Wat zei Goldie precies?

In een podcast waarin hij geïnterviewd wordt door Scroobius Pip zegt Goldie:

"Geef me een bubble-lettertype, zet het op een T-shirt en schrijf er Banksy bij en we zijn klaar. We kunnen het verkopen."

"Ik wil niet oneerbiedig zijn naar Rob toe, ik denk dat hij een briljant artiest is. Ik denk dat hij de kunstwereld op zijn kop heeft gezet."

Pip gaat hier niet dieper op in en Goldie zelf begint over iets anders.

Wie is Banksy? Alle theorieën op een rijtje

Meest gelezen