Helmut Kohl kon zijn land verenigen, maar niet zijn familie

Bij zijn dood kreeg Helmut Kohl van ongeveer iedereen lof voor zijn enorme politieke betekenis als eenmaker van Duitsland, maar in zijn eigen privéleven kon de voormalige Duitse kanselier de brokken niet lijmen. De relatie tussen de tweede vrouw van Kohl en zijn twee zonen is danig verzuurd zo blijkt voor de camera's. Ook de politieke vetes blijken na Kohls dood niet te zijn bijgelegd.

Het zijn opmerkelijke beelden: Walter, de oudste zoon van Helmut Kohl, wacht voor de gesloten deur van het huis van zijn vader in Oggersheim bij Ludwigsburg. Twee van Kohls kleinkinderen zijn er ook bij. Walter belt enkele keren aan, tevergeefs.

Voor de camera's vertelt een agent dat Walter en de kleinkinderen niet naar binnen mogen. Huisverbod zo luidt het. Maike Kohl-Richter, de weduwe en tweede echtgenote van Helmut Kohl was niet opgezet met het onaangekondigde bezoek. Een dag eerder had Walter Kohl zich niet aan de afspraak gehouden om telefonisch de begrafenis te bespreken. Walter Kohl ontkent voor de camera's dat hij niet opnam, "ze hebben me nooit gebeld", beweert hij. 

(bekijk hieronder de beelden en lees daarna verder)

Niet het eerste pijnlijke moment

Dat het in Kohls familie niet allemaal koek en ei was, was al bekend, maar de voordeurscène doet heel Duitsland de wenkbrauwen fronsen.

Het was trouwens niet het eerste teken dat het slecht gaat tussen de familieleden. Walter zou bijvoorbeeld niet persoonlijk gecontacteerd geweest zijn door Maike, de weduwe van Helmut Kohl. Hij vernam het nieuws over zijn vader via de radio in zijn auto: "Je kan je voorstellen, dat als je onderweg via de radio hoort dat je vader gestorven is, dat het wel een heel moeilijke situatie is", vertelde Walter Kohl voor de camera's.

Familievete

Walter schreef in 2011 al een boek over hoe hij het leven als "zoon van" ervoer. Hij beschreef zijn jeugd met een afwezige vader en de zelfdoding van zijn moeder, Hannelore Kohl, de eerste vrouw van Helmut. Dat hun vader een relatie aanknoopte met een medewerkster die meer dan dertig jaar jonger was, viel de twee zonen van Kohl zwaar. Op het huwelijk in 2008 waren de broers niet welkom, wat de definitieve breuk betekende. 

De zoons zijn uiterst kritisch voor Maike, die volgens hen te dominant is in het huwelijk. Het zou onder haar invloed zijn dat Helmut Kohl zich steeds meer isoleerde van zijn vrienden en zijn politieke bondgenoten.

Politieke twisten

Ook met de politiek lijkt Kohl na zijn dood een rekening te willen vereffenen. Kohl gaat de geschiedenis in als de man die het verdeelde Duitsland weer één maakte, maar een staatsbegrafenis in zijn land wilde hij niet meer.

Jan Fleischhauer noemt het in der Spiegel een affront voor het land. Kohl kon het niet meer vinden met veel Duitse politici, ook niet met Angela Merkel. Die had hem in Kohls ogen 'verraden', nadat in de CDU een groot schandaal rond partijgiften aan het licht was gekomen. Kohl vergat en vergaf blijkbaar niet... vrouw Maike wil de wens van haar man absoluut inwilligen. Zoon Walter kan er vandaag in die Zeit online weinig begrip voor opbrengen, hij had liefst van al een grote staatsbegrafenis gezien voor de Brandenburgse Poort in Berlijn. 

Er komt op 1 juli wel een Europese staatsbegrafenis in Straatsburg. Daarbij zullen verschillende politici het woord nemen, zoals voormalig Amerikaans president Bill Clinton, de Franse president Emmanuel Macron en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Ook Angela Merkel zal er spreken, al zou dat aanvankelijk zeer tegen de zin zijn geweest van Kohls weduwe. 

Man van vlees en bloed

Na die Europese staatsbegrafenis volgt de echte begrafenis in de dom van Speyer, op zo'n 20 kilometer van Kohls woonplaats. Hij vindt dus geen laatste rustplaats naast zijn eerste vrouw in het familiegraf op het kerkhof van Ludwigshafen-Friesenheim. Een beslissing die Kohl twee jaar geleden nam, samen met zijn vrouw Maike. 

Na zijn overlijden klonk unisono lof over Kohl, over de verdiensten van de buitengewone politicus Kohl. De pijnlijke taferelen voor zijn huisdeur laten zien dat hij ook maar een gewoon mens van vlees en bloed was. 

Meest gelezen