Kapotte koelkast was oorzaak van brand in Londense woontoren

De Londense politie heeft bekendgemaakt dat de brand in de Grenfell-toren, waarbij 79 doden vielen, begonnen is in een koelkast. Intussen zijn alle lijken geborgen en is er niemand meer als vermist opgegeven.

Negen dagen na de grote brand in de Grenfell-toren in Londen, komt de Londense politie met de eerste resultaten naar het onderzoek naar de oorzaak. Die ligt bij een kapotte koel-vriescombinatie. 

Hierdoor is brandstichting meteen uitgesloten. Maar dat wil niet zeggen dat er niemand verantwoordelijk wordt geacht, want de de politie zegt ook stellig dat het isolatiemateriaal en de gevelbekleding helemaal niet aan de veiligheidsvoorschriften voldeed.

Bij de brand vielen 79 doden en werden 151 flats vernield. Meer dan 250 specialisten werken mee aan het onderzoek naar de oorzaak van de brand. De politie heeft het hele gebouw doorzocht en zegt dat er niemand meer als vermist is opgegeven en dat alle lichamen uit het gebouw geborgen zijn. De identificatie ervan wordt bemoeilijkt door de grote hitte tijdens de brand en kan nog tot het einde van het jaar duren.

De koel-vriescombinatie die de brand veroorzaakte is een Hotpoint. De fabrikant ervan, Whirlpool, zegt dat het met de Britse autoriteiten samenwerkt in het onderzoek naar de oorzaak van de brand. "We werken samen met de autoriteiten om de defecte koel-vriescombinatie van naderbij te bekijken. De fabrikant raadt de klanten die een model  FF175BP of FF175BG van de koel-vriescombinatie in huis hebben contact op te nemen met het bedrijf.

Meest gelezen