Na dagen puffen: ozonconcentraties weer normaal

Het gaat de goede kant uit met de ozonconcentratie. Door de uitzonderlijk hoge temperaturen van de voorbije vier dagen, tot 33°C, werd de ozonconcentratiedrempel telkens overschreden. Maar met de 26°C van vandaag neemt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) weer normale ozonwaarden waar.

Gisteren nog werd de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter op twee meetplaatsen overschreden. In het meetstation in Aarschot in Vlaams-Brabant was dat nog 181 µg/m³ en in Bree, in Limburg, was dat zelfs 190 µg/m³.

Dat is anders vandaag. De temperatuur is gevoelig gedaald waardoor de luchtkwaliteit merkelijk verbeterd is, meldt Ircel. Er zijn geen overschrijdingen van de informatiedrempel meer opgemeten. Dat blijft ook de verwachting voor het weekend. Er worden ozonconcentraties verwacht die normaal zijn voor de tijd van het jaar, besluit Ircel.

Meest gelezen