Nieuwe app 112 BE "gaat levens redden"

Wie hulp wil inroepen van de brandweer, een ziekenwagen of de politie, kan voortaan gebruik maken van de app "112 BE". De nieuwe toepassing biedt het grote voordeel dat ze de exacte locatie kan bepalen van wie de noodcentrale probeert te bereiken. "Dit gaat letterlijk levens redden", benadrukte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bij de voorstelling van de app.
Cedric Hatto

In een noodsituatie telt vaak elke seconde. Daarbij is het bepalen van de plaats waar iemand in nood zich bevindt, uiteraard van groot belang. "In die omstandigheden slaat vaak de paniek toe. De stress is soms zo groot dat mensen niet meer in staat zijn hun naam te spellen, laat staan dat ze correct kunnen doorgeven waar ze zich bevinden", aldus minister Jambon.

De voorbeelden zijn legio. Denk aan een lelijke val tijdens een rit met de mountainbike in een afgelegen bos of een ongeval midden een ingewikkeld netwerk van autosnelwegen. De nieuwe app moet dat probleem naar het verleden verwijzen. Die geeft immers een erg exacte bepaling door van waar de oproeper zich bevindt, met elke 30 seconden de mogelijkheid van een update.

De app biedt nog meer mogelijkheden. Naast de identiteit krijgt de hulpcentrale onmiddellijk de medische gegevens op het scherm afgebeeld, bijvoorbeeld de bloedgroep of eventuele gezondheidsproblemen, vult minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aan. Die informatie kan je immers invullen bij de installatie van de app.

De operator kan voorts ook een real time chat opstarten. Dat is uiteraard in de eerste plaats belangrijk voor doven en slechthorenden. Maar er zijn ook andere situaties waarin het moeilijk praten is, bijvoorbeeld wanneer je met een inbraak wordt geconfronteerd of temidden van het publiek op een muziefestival. Op de chatfunctie is de mogelijkheid van een vertaling voorzien via Google Translate. In geval van dataverlies, wordt overgeschakeld op sms.

Bij het begin van de oproep kan de persoon in nood meteen aangeven welke hulpdienst hij nodig heeft. Minister De Block merkt nog op dat ook artsen een beroep kunnen doen, bijvoorbeeld wanneer ze te maken krijgen met agressie tijdens huisbezoeken.

De app werkt enkel in België. Hij is terug te vinden in de Play Store (Android) en de App Store (Apple). Uiteraard blijft het gewone noodnummer 112 voortbestaan.

Meest gelezen