Nooit meer een gerechtsdeurwaarder aan de deur?

Gerechtsdeurwaarders kunnen voortaan juridische documenten officieel overhandigen via e-mail. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beslist. Nu moeten deurwaarders altijd naar de mensen thuis gaan om juridische documenten te betekenen. “Een besparing van tijd, middelen en papier”, klinkt het bij de minister.
Foto Kurt bvba

Wanneer een deurwaarder iemand een juridisch document officieel moet overhandigen, zoals een uitnodiging om te verschijnen voor een rechter of een vonnis of arrest, kan dat voortaan ook via mail. De elektronische betekening is een bijkomende manier van betekenen. In bepaalde gevallen kan er nog altijd gekozen worden voor een overhandiging bij de mensen thuis. "Wij schatten dat we tegen 2019 ongeveer 18 procent van de twee miljoen betekeningen per jaar elektronisch zullen doen", klinkt het bij Peter Coene van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders.

"Een belangrijke stap richting een digitale justitie"

De nieuwe manier van werken wordt nu uitgetest in Antwerpen en Luik. Volgens minister Geens is dit een belangrijke stap in de richting van een digitale justitie. “Het beeld van de gerechtsdeurwaarder aan de deur is gekend, maar het beroep moet mee evolueren met haar tijd. Het is niet bij alle dossiers nodig om effectief ter plaatste te gaan, zeker niet wanneer dit geen meerwaarde kan bieden en enkel voor een grotere administratieve last zorgt”, klinkt het bij de minister.

Meest gelezen