Noord-Korea: "Dood Amerikaanse student Warmbier ook mysterie voor ons"

Noord-Korea heeft naar eigen zeggen niets te maken met de dood van de Amerikaanse student Otto Warmbier, die overleed nadat hij was vrijgelaten uit de Noord-Koreaanse gevangenis. "Dit is ook een mysterie voor ons."

De 22-jarige student overleed afgelopen maandag in de Verenigde Staten. Hij was vlak voordien vrijgelaten uit een gevangenis in Noord-Korea. Uit onderzoek van de Verenigde Staten bleek dat de jongeman ernstige hersenschade had opgelopen in  alle delen van zijn hersenen. Volgens de familie komt dat door martelingen in de gevangenis.

"Zijn dood is ook een mysterie voor ons", reageert de woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nu. Hij ontkent dan ook dat de man overleden is door martelingen. "Onze competente instellingen behandelen al onze criminelen met respect voor de nationale wetten en de internationale standaarden."

Noord-Korea beschuldigt Washington ervan een "lastercampagne" te voeren, nadat de Amerikaanse president Donald Trump het overlijden eerder had bestempeld als een "absoluut schandaal". 

Otto Warmbier was als student op reis in Noord-Korea, toen hij werd opgepakt voor het stelen van Noord-Koreaanse propaganda. Dat wordt in het land beschouwd als "misdaad tegen de staat". De man kreeg daarvoor in maart vorig jaar15 jaar dwangarbeid. Begin juni liet Noord-Korea Warmbier vrij.

Meest gelezen