Nostalgie troef met "De Vriendschapsband" op MNM: maakt X!NK binnenkort een comeback?

"Een band gaat nooit stuk, al heb je een ongeluk": late twintigers en jonge dertigers zingen deze zin uit "De vriendschapsband" van X!NK 14 jaar na hun deelname aan Junior Eurosong nog steeds mee. Zanger Jonas haalde het nummer voor Marathonradio op MNM vanonder het stof. En misschien blijft het daar niet bij. "Optreden op het verjaardagsfeest voor Ketnet, eind november in het Sportpaleis: waarom niet?"
Zanger Jonas in 2003 als 13-jarige, en 14 jaar later bij MNM vanmorgen

In 2003 was X!NK de Belgische kandidaat op het eerste Junior Eurovisiesongfestival. Met een zesde plaats deden de punkrockers uit de Kempen het zeker niet slecht. De twee broederduo's hadden met oorwurm "De vriendschapsband" bovendien een stevige radiohit te pakken. 

Na enkele singles werd het stil rond de jonge rockers, al bleven de meeste groepsleden wel muzikaal actief. Zanger Jonas Meukens werkt als koerier in de farmaceutische sector, maar is ook tourmanager voor verschillende bands én zingt in twee groepen. Zijn broer Niels drumt bij Warhola, het soloproject van Oliver Symons van Bazart. Gitarist Thomas Valkiers speelt in twee bands.

Tijdloos

Vanmorgen was het nostalgie troef op MNM: zanger Jonas Meukens zong voor het eerst in ruim 10 jaar live "De vriendschapsband". Het Marathonradiohuis liep aardig vol voor dat optreden. Achteraf noemde hij die performance "leuk en gezellig", al was hij ook wat zenuwachtig.

"Gek om te zien hoe leeftijdsgenoten die hele teksten nog meezingen. Ze kennen die nummers beter dan ikzelf", lacht hij. "Ik word al jaren gevraagd om "De vriendschapsband" nog eens te zingen, dus ik heb hier wel naartoe geleefd. Vandaag had ik verlof, dus nu kon het wel", grapt hij. "Ik vond de tijd nu pas rijp, eerlijk gezegd."

Zo klonk Jonas van X!NK bij MNM

En de reacties van MNM-luisteraars logen er niet om. Benny stelde voor om het nummer opnieuw uit te brengen, en Evi vond het pure nostalgie. "We komen met ons vieren nog altijd goed overeen, ja. "De vriendschapsband" gaat eigenlijk over de vriendschap tussen mijn broer Niels en Thomas, en die twee zijn nog altijd de beste vrienden. Die band gaat nooit stuk", grapt hij.

Zit een dan eventuele reünie aan te komen, polste presentator Peter Van de Veire. "Ik weet dat veel mensen dachten dat ik een optreden van X!NK op het feest voor 20 jaar Ketnet in het Sportpaleis kwam aankondigen. Niet dus", zegt Meukens daarover. "Maar we zien wel: ik wil het zeker eens voorleggen aan de anderen. En anders doen we misschien volgend jaar nog eens iets samen."

Zo klonk "De vriendschapsband" 14 jaar geleden

Meest gelezen