Opvallende installatie met puin uit Syrië stemt tot nadenken in Brussel

In de Koningsstraat in Brussel staat dezer dagen een kunstwerk opgesteld, gemaakt van een platgebombardeerd huis uit Aleppo in Syrië. Bozar heeft het daar samen met het Fins Cultureel Instituut geplaatst om voorbijgangers te doen stilstaan bij daklozen en vluchtelingen.

"Street view (reassembled)": zo heet het kunstwerk van de Finse kunstenaar Anssi Pulkkinen dat momenteel in de Koningsstraat in Brussel staat, bovenaan de trappen die Bozar met het Warandepark verbinden. Het werk bestaat uit een oplegger vol steenpuin. Het komt niet van een of andere werf bij ons, maar is opgeschept in Aleppo in Syrië na een bombardement op een huis.

"Dit project is het resultaat van een soort openbare aanbesteding van Finland dat dit jaar 100 jaar onafhankelijk is", zegt coördinator Karl van den Broeck van Bozar in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De Finnen hebben nagedacht over dit jubileum en hoe ze dit het beste kunnen vieren."

"Concreet zijn ze op zoek gegaan naar de essentie van het begrip "onafhankelijkheid". Hun conclusie was dat een eigen huis een basisvoorwaarde voor onafhankelijkheid is. Want wie heeft geen eigen plek? Daklozen, vluchtelingen en mensen in oorlog, mensen die hun huis platgebombardeerd zien."

""Street view (reassembled)" is letterlijk een wedersamengesteld straatzicht. Kunsthuizen zijn normaal goed in het wegslepen van kostbare ruïnes, kijk naar het British Museum. Maar dit is een lelijke ruïne, een platgebombardeerd huis. Het toont ons waar de vluchtelingen die hier aankomen vandaan komen en heeft zo een directe en politieke boodschap."

Augustin Daniel Belliard

"Eigenlijk wilden we het werk voor de deur van Bozar zetten, maar daar staat al een zwembad in het kader van een ander project. Daarom plaatsten we het bovenaan de trappen waar het standbeeld van Augustin Daniel Belliard staat. Hij was de eerste Franse ambassadeur in ons land na de Belgische onafhankelijkheid in 1830. Toen de Nederlanders België in 1831 binnenvielen, wist hij Frankrijk te overtuigen 50.000 soldaten hierheen te sturen om de Nederlanders terug de grens over te jagen."

"Eigenlijk is Belliard onze onafhankelijkheidsheld. Omdat het werk precies daar staat, krijgt het een extra betekenis die het normaal niet in zich draagt. Dat is wel vaker het geval met kunst in openbare ruimtes."

Bozar hoopt dat "Street view (reassembled)" nog de hele zomer in Brussel kan blijven staan. Daarna reist het heel Europa rond met een eerste halte in Luxemburg.

Meest gelezen