Procureur Van Leeuw: "Bestraf mogelijke terroristen die jihad-propaganda zoeken"

In een interview met De Standaard pleit federaal procureur Frédéric Van Leeuw ervoor om surfen naar websites die oproepen tot terreur, strafbaar te maken voor mogelijke terroristen. Premier Charles Michel (MR) laat alvast weten dat hij "openstaat voor meer efficiëntie in de strijd tegen terreur".

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw is niet de eerste de beste: hij leidt in ons land alle onderzoeken die met terreur te maken hebben.

Na de mislukte aanslag in Brussel-Centraal wil hij drastische maatregelen nemen. Hij  pleit er in De Standaard voor om het bezoeken van jihadistische sites strafbaar te maken voor mensen die bewust op zoek gaan naar jihadpropaganda.

"In ons land is het vandaag verboden om sites te bezoeken met beelden van kindermisbruik", zegt Van Leeuw. Hij vraagt zich af waarom we ook het raadplegen van jihadistische sites met gewelddadige beelden of instructies niet verbieden.

Gruwelijke beelden kunnen tot terreur leiden

"In dossiers blijkt vaak dat een verdachte bijvoorbeeld een video van een onthoofding op zijn gsm heeft", zegt Van Leeuw. "Waarom heeft iemand zulke gruwelijke beelden opgeslagen? Of waarom zoekt een persoon een video op waarin wordt uitgelegd hoe je een bom maakt? Is daar een goede reden voor?"

Van Leeuw wil daar paal en perk aan stellen. "Zonder de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen, zou het mogelijk moeten zijn om bezit, of minstens het bewust opzoeken, van jihad-propaganda te verbieden, zeker als die bepaalde instructies bevat", denkt Van Leeuw.

Terreur is nooit uit te sluiten

Hij benadrukt wel dat dit zeker niet het enige antwoord is op terreur. De dader van de mislukte aanslag in Brussel-Centraal lijkt geen deel uit te maken van een terreurnetwerk. Hij stond ook op geen enkele terreurlijst.

"Het is onmogelijk om iedereen en alles constant op te volgen. We moeten helaas aanvaarden dat we nooit alle risico's zullen beheersen."

Maar Europa werkt aan een nieuwe richtlijn voor de bestrijding van terrorisme. Die zou ondermeer terroristische zelfstudie strafbaar maken.

 

Michel: "Sta altijd open voor meer efficiëntie in strijd tegen terreur"

Premier Charles Michel laat alvast weten dat hij altijd openstaat om in de schoot van de Nationale Veiligheidsraad te bekijken wat de regering kan doen om efficiënter te zijn in de strijd tegen terreur. "We zullen een evaluatie maken en naar de argumenten van onze veiligheidsdiensten luisteren."

"We moeten alles doen voor een contradiscours. Radicalisme is de bron van vele moeilijkheden, van geweld, van terroristische aanvallen", aldus Michel. "Maar dat is geen gemakkelijke oefening, want we moeten een balans vinden tussen de fundamentele rechten en vrijheden, ook op het internet, en het recht op veiligheid aan de andere kant."

Of er een wet komt die het bezoeken van jihadistische websites verbiedt, kan Michel nog niet zeggen. "We zullen zien. We zullen een evaluatie maken en naar de argumenten van onze veiligheidsdiensten luisteren."

Meest gelezen