Rudi Vranckx aan het front in Mosul: "Ongemeen harde en hallucinante strijd"

In het noorden van Irak woedt in alle hevigheid de strijd om de laatste terroristen van IS te verdrijven uit Mosul, ooit het bolwerk van de terreurgroep. Rudi Vranckx en zijn ploeg trokken vandaag tot aan de frontlinie in het hart van Mosul. Ze zagen dat er in de oude stad wordt gestreden zonder genade, tot de dood.

Tussen de ruïnes van de oude stad duiken overal soldaten en politie op. Ze sluiten alle uitwegen af en omsingelen zo de honderden jihadi's die nog in de stad rondspoken. "Ze kunnen niet meer vluchten, ze kunnen alleen nog sterven", klinkt het.

Voortdurend wordt er geschoten. De jihadi's zijn meestal buitenlandse strijders, die zich niet gewonnen willen geven. Of er ook Belgen bij zijn, is niet duidelijk. "We zullen het nooit weten. Er wordt gevochten tot de dood. Er worden geen gevangenen meer genomen."

(lees verder onder de video)

"Zelden meegemaakt dat er zoveel geschoten wordt"

Volgens Vranckx, die al veel oorlogsituaties heeft meegemaakt, is de strijd ongemeen hard en hallucinant. "Zelden meegemaakt dat er zoveel geschoten wordt en zoveel chaos is", zegt hij. "Wat gaat er van die oude stad overblijven als je ziet hoe straat na straat, gebouw na gebouw deels tot ruïne herleid wordt."

(lees verder onder de video)

Nog tienduizenden burgers in de stad

Naar verluidt zitten er in de stad nog tienduizenden burgers vast. "De enige mensen die ik aan de frontlinie gezien heb, zijn mensen die aan het vechten waren", zegt Vranckx. "Het is zelfmoord om daar rond te lopen als gewone burger. Zij moeten zich in kelders schuilhouden."

Burgers proberen de stad wel te ontvluchten of worden ontzet door de politie, maar dat loopt niet altijd goed af. "Zo heeft een IS-strijder zichzelf opgeblazen midden een groep burgers die probeerden de stad te ontvluchten", zegt Vranckx. "Buiten het bereik van de mortieren van IS, zo'n 500 meter buiten de stad, zie je wel weer kinderen die water verkopen."

De Iraakse premier zou graag de val van de stad aankondigen tegen het einde van de ramadan dit weekend.

Meest gelezen