Test-Aankoop: "Eis schadevergoeding Turteltaks heeft weinig kans"

Het einde van de Turteltaks is goed voor de consument, was overal te horen gisteren, maar kunt u de in de voorbije twee jaar -onterecht- betaalde bedragen terugvorderen? Het kan juridisch, volgens professor fiscaal recht Michel Maus (VUB). "Elke Vlaming zou die terugvordering moeten eisen." Test-Aankoop reageert sceptisch.

“De gevolgen van de Turteltaks moeten behouden blijven voor 2016 en 2017. Dat heeft het Grondwettelijk Hof bepaald. En dat moet je respecteren", zegt Maus in "De ochtend". "De belasting terugvorderen op zich kan dus niet. Maar het feit dat je onwettig belastingen hebt betaald, is wel juridisch overtuigend genoeg om een vordering te eisen.”

Maar zal de Vlaming dat individueel ondernemen? Mogelijk niet. “De kans op succes is wél groter als je het met velen tegelijk doet, een groepsvordering dus. Die juridische procedures zijn interessant én kunnen iets opleveren. Voor groepsvorderingen is een consumentenorganisatie als Test-Aankoop, die op grote schaal actief is, wél een mogelijkheid.”, zegt Maus nog.

"Sceptisch over de slaagkansen"

Consumentenorganisatie Test-Aankoop betwijfelt of zo'n vordering veel kans op slagen heeft. "Ik ben zeer sceptisch over de slaagkansen", zegt woordvoerder Simon November. "Maar we zullen wel nauw bekijken wat er nog mogelijk is, aangezien wij een van de weinige organisaties zijn die zo'n collectieve rechtsvordering kunnen instellen."

T-A zal de handdoek dus zeker nog niet gooien. "Maar we zijn wel eerder sceptisch over de slaagkansen", aldus November.

Meest gelezen