Trump duidt -eindelijk- ambassadeur in Verenigd Koninkrijk aan

President Trump heeft Woody Johnson de eigenaar van een American football-club aangesteld tot nieuwe ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. Dat had hij al in januari aangekondigd. Nu is het officieel.

De nieuwe ambassadeur Woody Johnson is 70 en heeft een lange carrière achter de rug als fondsenwerver van de republikeinse partij. Hij is de eigenaar van de New York Jets en stamt uit een rijke familie. Zijn overgrootvader was de stichter van farmareus Johnson&Johnson. In januari had Trump al laten verstaan dat hij Johnson naar Londen wilde sturen.. Die post is een van de meest prestigieuze functies voor Amerikaanse diplomaten, omdat de twee landen een speciale relatie hebben.

In het verleden werden invloedrijke politici ambassadeur in Londen, sommigen werden later Amerikaans president: John Adams, James Monroe, John Quincy Adams, Martin Van Buren en James Buchanan. Maar de laatste jaren sturen Amerikaanse presidenten van beide partijen vooral trouwe aanhangers die de presidentscampagne hebben gefinancierd.

Op dit ogenblik zit er een interim zaakgelastigde in de ambassade op Grosvenor Square. De meest recente ambassadeur was Matthew Barzun, de financiële campagneleider van de vorige president Obama. President Trump zal nog heel wat andere diplomaten moeten rekruteren. Op dit ogenblik is slechts een handvol van de 70 vacante ambassadeursposten ingevuld.

AFP or licensors

Meest gelezen