Tusk: "Voorstel May over EU-burgers in Verenigd Koninkrijk is onvoldoende"

Het Britse voorstel om de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië te vrijwaren na de brexit, volstaat niet. Dat zegt de Europees president Donald Tusk na afloop van de Europese top. Hun rechten zouden onvoldoende gewaarborgd worden.
AFP or licensors

Bij de start van de brexit-onderhandelingen is de Britse premier Theresa May met een eerste voorstel over de brug gekomen over de rechten van Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Ze kunnen na enkele jaren dezelfde rechten opbouwen als Britse onderdanen, klinkt het.

Maar dat is onder onze verwachtingen, zegt de Europese president Donald Tusk na afloop van de top. Daarmee zit hij op dezelfde lijn als de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ook zij neemt geen genoegen met het Britse voorstel. “Het is een begin, maar het is niet voldoende”, zegt ze.

"Pathetisch"

“Het is te weinig, te ridicuul, zelfs pathetisch.” Dat zeggen ook de Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk wonen. Sommigen onder hen hebben zich verenigd in een drukkingsgroep The3million. May stelt voor dat wie vijf jaar in het land verblijft, een "settled EU status" zou kunnen krijgen, die hen toegang biedt tot gezondheidszorg, onderwijs, uitkeringen, pensioenen en andere diensten.

Maar The3million vreest voor een schamel migratiestatuut en vertrouwt meer op de rechten die ze in Europa krijgen, zegt Nicolas Hatton, stichter van The3million. Bovendien zwijgt May in alle talen over het Europees Hof van Justitie dat waakt over de burgerrechten in Europa.

In ieder geval gaan de Europese onderhandelaars het Britse voorstel verder bestuderen. Maandag geeft May meer details over het voorstel.

Meest gelezen