Van Al-Jazeera sluiten tot breken met Iran: aan deze voorwaarden moet Qatar voldoen

Vier Arabische landen willen hun boycot tegen Qatar opheffen, maar dan moet het land binnen de tien dagen aan een lijst van 13 eisen voldoen. Saudi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hebben hun eisenbundel laten afgeven door bemiddelaar Koeweit. Qatar wordt sinds begin juni geboycot door de vier landen omdat het terreurgroepen als Al Qaeda en IS zou steunen. Maar vooral zijn banden met Iran zijn de soennitische regimes een doorn in het oog.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Qatar moet dan ook allereerst zijn diplomatieke banden met Iran beteugelen. Diplomatieke missie moeten worden opgeschort en leden van de Revolutionaire Garde moeten het land uit. De handel moet ook op een laag pitje worden gezet en beantwoorden aan het sanctiebeleid van de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap.

Voorts moet Qatar zijn steun opzeggen aan oppositiepartijen in de vier landen, en aan een aantal groeperingen die ze beschouwen als terreurorganisaties: Al Qaeda, IS, Hezbollah en het Moslimbroederschap in Egypte. Iedereen die als terreurverdachte op de zwarte lijst staat van de vier landen en van de VS moet worden uitgeleverd.

De vier landen willen in hun eisenbundel duidelijk ook de militaire kracht van Qatar inperken. Zo vragen ze dat de Turkse militaire basis wordt gesloten, een eis waar de Turkse regering alvast weigert op in te gaan. De media in Qatar krijgen in het plan ook een muilkorf om. Tv-zender Al Jazeera en aanverwante Tv-stations moeten worden opgedoekt en de financiële steun aan een aantal andere media moet worden gestaakt.

Tenslotte moet Qatar ook een serieuze financiële compensatie betalen voor de afgelopen jaren, want de vier landen beweren dat ze door het beleid van de Golfstaat zijn gedupeerd.

Wie steunt Qatar nog?

Het lijkt erop dat Saudi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein na hun prangende sancties, het emiraat opnieuw in het gareel willen krijgen. Qatar zou zich moeten schikken in de overeenkomsten onder de andere Arabische staten en Golfstaten. Dat moet ook jaar na jaar worden gecontroleerd. Qatar krijgt tien dagen de tijd om de eisen in te willigen.

Nu al wordt de Qatarese economie fel getroffen door de boycot van de vier landen samen met Libië en Jemen. Aan de supermarkten staan lange rijen mensen te hamsteren. De Qatarezen kunnen ook hun vrienden en familie niet meer bezoeken in de buurstaten. Qatar krijgt wel hulp van bondgenoot Iran, met wie het een groot gasveld uitbaat in de Perzische Golf.

Ook Turkije blijft Qatar steunen, het onderhoudt belangrijke diplomatieke, politieke, militaire en vooral zakelijke belangen met het kleine maar rijke golfstaatje.

Weinig kans op een oplossing

Qatar heeft officieel nog niet gereageerd. Maar het is weinig waarschijnlijk dat het de eisen zal inwilligen. Gisteren liet de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken weten dat het buitenlands beleid niet wordt gewijzigd. De Amerikaanse president Trump heeft het in deze crisis opgenomen voor zijn militaire en economische bondgenoot Saoedi-Arabië, maar hij drong er bij de emir van Qatar toch ook op aan om het conflict bij te leggen.

Meest gelezen