Vier brandonveilige appartementsgebouwen ontruimd in Londen, 4.000 mensen slapen elders

In de Britse hoofdstad Londen zijn afgelopen nacht vier appartementsgebouwen uit voorzorg ontruimd. De gevelbekleding van de gebouwen blijkt namelijk identiek aan die van de noodlottige Grenfell-toren, die vorige week helemaal is uitgebrand. Daarbij zijn toen 79 doden gevallen.

Premier Theresa May liet eerder deze week al verstaan dat mogelijk zo'n zeshonderd gebouwen in heel Groot-Brittannië een onveilige gevelbekleding hebben. Voor veel van die gebouwen moet er nog bijkomend onderzoek komen, maar het gemeentebestuur van Camden - in het noorden van Londen - besliste al om de gevelbekleding van de torengebouwen van het Chalcot Estate te vervangen. De beslissing kwam er na een inspectie van de brandweer.

Eerst was aangekondigd dat er in een eerste fase maar één torengebouw zou worden ontruimd, maar iets later werd bekendgemaakt dat alle vijf gebouwen van Chalcot Estate moeten worden ontruimd. De bewoners van één gebouw mochten later op de nacht weer binnen, omdat de ontruiming daar niet nodig bleek.

Luchtmatras

"We hebben besloten om de inwoners naar een tijdelijke opvang te verhuizen na overleg met de brandweer en onze medewerkers, toen we hoorden dat er geen zekerheid was dat mensen veilig in dat gebouw konden blijven", zegt districtshoofd Georgia Gould van Camden Town. "We hebben de bewoners erg snel op de hoogte gebracht en stappen ondernomen om hen in hotels onder te brengen, of indien mogelijk bij vrienden of familie."

In totaal gaat het om vierduizend bewoners van 650 appartementen. Voor iedereen was er echter geen plaats in de hotels en dus waren er zo'n honderd die op een luchtmatras in een sporthal moesten slapen. 83 mensen weigeren hun appartement te verlaten. 

De lokale autoriteiten verwachten dat het drie à vier weken zal duren voor alle gevelbekleding van de gebouwen is vervangen.

Meest gelezen