Waarom zijn de wegen zo slecht bestand tegen de hitte?

Door de hitte van de afgelopen dagen is op verschillende plaatsen het wegdek omhooggekomen. Dat veroorzaakte de voorbije dagen al hinder op de E314 in Aarschot, maar nu ook op andere plaatsen in de provincie Vlaams-Brabant. Hoe komt dat?

Gisterennamiddag kwam het wegdek omhoog op de Diestsesteenweg in Kagevinne, bij Diest (foto boven). Ook op de Staatsbaan in Bekkevoort hadden ze prijs.

Waarom zijn de wegen zo slecht bestand tegen de hitte? Volgens Anton De Coster van Wegen & Verkeer komt dat omdat het om betonnen wegen gaat. "Het heeft te maken met de manier waarop betonnen wegen jaren geleden aangelegd werden. Tegenwoordig doet men dat aan één stuk door. In het verleden werd er op het einde van een werkdag gestopt en zat er een smalle voeg."

Juist bij die voeg doen zich de problemen voor en komt het wegdek omhoog. Voor de herstelling van de N10 in Kaggevinne is intussen al een aannemer aangeduid.

Woensdagavond is op de E314 ter hoogte van Aarschot het wegdek omhooggekomen door de hitte.

Meest gelezen