Waterverbruik licht gedaald na verbod

Het verbod op het verspillen van drinkwater lijkt zijn vruchten af te werpen. De watermaatschappijen hebben gisteren een lichte daling van het drinkwaterverbruik genoteerd. Dat zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Vlaams minister Schauvliege vaardigde een verbod uit op het verspillen van drinkwater. Dat verbod ging gisteren in. Met het verbod mogen mensen hun kraantjeswater niet langer gebruiken om hun auto's mee te spuiten, gazons of velden te besproeien of zwembaden mee te vullen.

Uit de eerste cijfers van de drinkwatermaatschappijen blijkt alvast dat het verbruik gisteren is gedaald. Waar het verbruik op dinsdag en woensdag nog op respectievelijk 126 procent en 128 procent van het normale niveau lag, was dat donderdag opnieuw gedaald naar 124 procent.

Minister Schauvliege is tevreden dat het piekverbruik omgebogen is. "Ik bedank de bevolking voor de inspanningen, maar ik wil benadrukken dat deze inspanningen nog enkele dagen moeten worden volgehouden om de drinkwatervoorziening de komende weken en dagen te garanderen. Een zuinige omgang met drinkwater en gunstigere meteorologische omstandigheden volgende week, zouden de toestand kunnen normaliseren."

Meest gelezen