Wildspiegels moeten overstekend wild tegenhouden

Rond het provinciaal Groendomein Hertberg in Herselt worden 129 "wildspiegels" geplaatst. Ze moeten wild, vooral reeën, weerhouden de weg over te steken als er een auto nadert.

Dieren en verkeer, het is niet altijd een goede combinatie. Elk jaar sterven er heel wat dieren door een aanrijding met een wagen, motor. Dit veroorzaakt heel wat dierenleed, maar is ook gevaarlijk voor de weggebruiker. Om de veiligheid te verhogen, hebben de gemeenten Herselt en de provincie Antwerpen 129 "wildspiegels" aangekocht. Ze zullen in de wijde omgeving van het groendomein worden geplaatst.

Even schrikken, stoppen en weer doorgaan

Een wildspiegel bestaat uit een reflector die is aangebracht op paaltjes langs de weg of op door de wind bewegende draaimolentjes. Het uitgestraalde licht van naderende auto’s wordt weerkaatst in een steeds breder wordende lichtbaan. Eerst op de rijweg en vervolgens in het aangrenzende bos. Het in de richting van de baan rennende wild, krijgt zo het gereflecteerde licht van de koplampen recht in de ogen, schrikt en stopt. Tijdens die "stop" kan het voertuig veilig voorbijrijden. Eens er voorbij, verdwijnt het licht uit de spiegel en kan het wild oversteken.

Gevaarlijke plekken in het bos

Wegen door bosrijke gebieden zijn vooral gevaarlijk op plaatsen waar het bos tot in de berm doorloopt. Dieren kunnen er niet altijd op tijd het verkeer zien aankomen. Maar de belangrijkste risicofactor is hoge snelheid. Hierdoor wordt het wild te laat opgemerkt en kan het niet meer ontweken worden.

Ook wegen met aan de ene kant bos en aan de andere kant landbouwgrond zijn gevaarlijke plaatsen. Op die gronden staan vaak eetbare gewassen. Voor vele dieren een reden om te weg over te steken.

De wildspiegels worden geplaatst op die plaatsen waar de dieren vaak oversteken en meer risico lopen.

Meest gelezen