€225 voor nieuwe identiteitskaart: "Hiermee geeft Brussel echt wel een verkeerd signaal"

Welzijnszorg klaagt over de hogere prijzen voor identiteitskaarten in Brussel. Wie voor de derde keer zijn identiteitskaart verliest, moet voortaan een belasting van 225 euro betalen om een nieuwe te krijgen. Volgens Welzijnszorg is die belasting onbetaalbaar voor mensen in armoede en in het bijzonder voor dak- en thuislozen.

De stad Brussel nam de maatregel op de gemeenteraad van 27 maart. Een maatregel die in het verkeerde keelgat geschoten is van Welzijnszorg. "Men gaat daarmee in eerste instantie mensen in armoede, mensen met een lagere scholing, mensen die het moeilijk hebben, treffen", zegt Marc Justaert, de voorzitter van Welzijnszorg. "Zij zullen sneller dan wij hun identiteitskaart verliezen."

Justaert vraagt zich ook af of dit nu het moment is voor de stad Brussel zo'n maatregel moet nemen. "Op een moment waarop een deel van de gelden die voor de daklozen bestemd zijn, uiteindelijk gegeven wordt aan goedbetaalde bestuurders. Dit is echt wel een verkeerd signaal", reageert Justaert verontwaardigd.

 Dit is onbetaalbaar voor mensen in armoede en in het bijzonder voor dak- en thuislozen. Het
hebben van een ID-kaart is niet alleen verplicht, het is ook een noodzaak voor verkrijgen van heel wat rechten. Wij
wensen dat deze maatregel wordt ingetrokken.

Meest gelezen