"Filipijnse moslimterrorist Hapilon is gevlucht uit Marawi"

Volgens het Filipijnse leger is Isnilon Hapilon, één van de meest gezochte terreurleiders, gevlucht uit de stad Marawi. Daar wordt al wekenlang zwaar gevochten tussen extremistische moslimmilities en het Filipijnse leger. Hapilon, de leider van de beruchte terreurgroep Abu Sayyaf, wordt ook gezocht door de Verenigde Staten.

Het was net de poging tot arrestatie van Hapilon die het Filipijnse leger vorige maand slaags deed raken met extremistische moslimmilities toen die de stad Marawi op het zuidelijke eiland Mindanao wilden innemen. Sindsdien wordt er zeer zwaar gevochten om de controle van de stad en daarbij zijn al meer dan 300 doden gevallen.

Het gaat om de zwaarste gevechten op de Filipijnen in lange tijd. Duizenden inwoners van Marawi zijn intussen gevlucht voor het geweld.

Volgens het Filipijnse leger zou de gezochte Hapilon nu ontsnapt zijn uit de stad. Dat zou er kunnen op wijzen dat de moslimrebellen de strijd geleidelijk gaan opgeven en proberen te ontkomen, ten minste wat hun leiders betreft. Eén van die leiders, Omarkhayam Maute, zou dan weer volgens het leger gedood zijn.

De rebellengroepen die betrokken zijn bij de strijd in Marawi hebben -net als Hapilon overigens- trouw geworen aan de terreurgroep IS. Die krijgt zware klappen in Syrië en Irak en zou volgens sommige analisten proberen te overleven in andere gebieden zoals de Noord-Indiase deelstaat Kashmir of het zuiden van de Filipijnen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hapilon, de "IS-emir in de Filipijnen"

Isnilon Hapilon is 51 en is de leider van de beruchte moslimterreurgroep Abu Sayyaf die vooral actief is in het zuiden van de Filipijnen waar er een moslimminderheid leeft in het overwegend katholieke land.

Abu Sayyaf is vooral bekend wegens aanslagen, onthoofdingen en ontvoeringen onder meer van buitenlanders, vaak met de bedoeling om losgeld af te persen. Die groep had banden met Al Qaeda, maar in 2014 koos Abu Sayyaf onder Hapilon resoluut voor de rivaliserende terreurgroep IS die tot dan toe vooral actief was in Syrië en Irak. IS heeft Hapilon overigens benoemd tot emir van de provincie Filipijnen van het kalifaat. Hapilon heeft er een tiental kleinere moslimrebellengroepen met Abu Sayyaf verenigd onder het vaandel van IS.

De Verenigde Staten hebben vijf miljoen dollar gezet op het hoofd van Hapilon; Dat slaat op een ontvoering van Amerikaanse toeristen uit een resort op het eiland Palawan in 2001. Daarbij zijn toen drie Amerikanen gedood. Eén van hen werd onthoofd.

Meest gelezen