"Grootste zwarte lijst een van veel bronnen voor opstellen risicoprofiel"

De "grootste zwarte lijst ter wereld" van World-Check, waarop bijna 16.000 Belgen figureren, is slechts één van de vele bronnen die Belgische grootbanken gebruiken om een risicoprofiel op te stellen van hun klanten. Dat zegt Isabelle Marchand, woordvoerster bij sectorfederatie Febelfin. "Het is niet omdat je op die ene zwarte lijst staat, dat je automatisch geweerd wordt als klant", klinkt het.

Zakenkrant De Tijd kon samen met verschillende internationale media de hand leggen op de zwarte lijst van World-Check. Op de lijst staan 15.833 Belgen, onder wie heel wat landgenoten die onterecht of op basis van foute informatie gebrandmerkt worden als risicoklanten.

De Belgische grootbanken KBC, BNP Paribas Fortis, Belfius en ING gebruiken de lijst wanneer ze een risicoprofiel opstellen van potentiële klanten en kunnen mensen op basis daarvan weigeren.

Maar dat gebeurt niet zomaar, meent Marchand. "De lijst is slechts één van de vele bronnen die banken gebruiken om klanten te identificeren en een risicoprofiel op te stellen, zo is er bijvoorbeeld ook nog de informatie van de Belgische staat", zegt ze.

Bovendien springen de banken erg voorzichtig om met de informatie van World-Check. "Ze voeren altijd nog een eigen onderzoek om na te gaan of er een reëel risico is. Het is niet omdat je op die ene zwarte lijst staat, dat je automatisch wordt geweerd als klant."

De World-Check lijst wordt in 170 landen gebruikt door grootbanken en bedrijven, om te weten welke klanten, sollicitanten en zakenpartners een risico vormen. Dat gaat van "politiek gevoelig" tot "gelinkt aan criminaliteit en terrorisme".

Meest gelezen