"Internationale dag van het eenzame boeket": hoe een Belgisch idee de wereld verovert

Als u morgen op straat plots een boeketje bloemen ziet liggen, kijk niet vreemd op en neem het gerust mee. Of plaats zelf een boeketje op een bank of naast een lantaarnpaal en fleur zo de dag van een wildvreemde vinder helemaal op. De laatste zondag van juni is namelijk de "Internationale dag van het eenzame boeket". Een idee dat ontsproten is aan de bloemenpassie van Emily Avenson, een Amerikaanse die al jaren in België woont.
Emily Avenson, de bedenker van het idee

"Het Eenzame Boeket vindt zijn oorsprong hier in België", vertelt Avenson vol enthousiasme aan onze redactie. De Californische volgde de liefde van haar leven en installeerde zich in Aubel, in de provincie Luik, waar ze een grote tuin heeft.

"Ik heb een echte passie voor bloemen en zo kwam ik op het idee om een pluktuin aan te leggen. Maar op een bepaald moment had ik te veel bloemen om gewoon aan vrienden en familie weg te geven. Om een beetje liefde en geluk verder te verspreiden, begon ik anoniem in de buurt boeketjes te leggen."

"Bloemen zijn een universele taal"

Emily Avenson is ervan overtuigd: "Zeg het met bloemen" is de beste manier om een boodschap van liefde te verspreiden. "Bloemen zijn een universele taal die iedereen verstaat. Door ze ergens achter te laten met de boodschap "Neem me mee" lijkt me een ideale manier om iemands dag op te fleuren."

"Na het een aantal jaar op mezelf te hebben gedaan en veel positieve reacties te hebben gekregen, vond ik dat anderen ook konden aansluiten en zo startte ik de National Lonely Bouquet Day." Maar algauw werd het een "International Lonely Bouquet Day". "De eerste editie in 2013 had meer dan 1.000 deelnemers uit alle hoeken van de wereld", zegt een trotse Avenson.

Wie een boeketje heeft gevonden of zijn eigen bloemen een plaatsje heeft gegeven, kan dat aangeven op de website van het initiatief. En daar zien we inderdaad tags van de Verenigde Staten over Gabon tot in Nieuw-Zeeland.

(lees verder onder foto)

De welriekende lathyrus, tuinrozen, dahlia's...

Morgen doen in ons land ook de professionele floristen mee met de actie. "In ons land is het de tweede keer dat we deze dag vieren, en het enthousiasme wordt elk jaar groter", zegt Marijke Walbers, directeur van de Koninklijke Unie van Floristen van België. "Vorig jaar deed een vijftigtal bloemisten mee, dit jaar zijn er dat al ruim honderd."

"Het is elk jaar aan het groeien", weet bedenkster Emily. "Ik kan niet gelukkiger zijn wanneer ik zie dat zo'n gewone geste zich verspreidt over de wereld, net nu we veel liefde kunnen gebruiken dezer dagen."

Zelf gaat Avenson boeketjes verspreiden in De Haan en Oostende. "Ik heb een zwak voor de welriekende lathyrus..die geur! Maar ik hou ook erg veel van irissen, tuinrozen en dahlia's in alle vormen en kleuren", verklapt de bloemenliefhebster misschien al een beetje hoe haar eigen boeketjes er zullen uitzien.

Meest gelezen