Britten houden illegaal gokspel op Vlaamse grond: welke windhond kan de meeste hazen vangen?

Britten komen steeds vaker naar ons land om er een lucratief gokspel te organiseren waarbij windhonden worden ingezet om hazen te vangen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De jachtvereniging Hubertus Vlaanderen vraagt aan haar leden om extra opmerkzaam te zijn. "Dit zijn illegale praktijken."
PA/EMPICS
(Archieffoto)

Hare coursing - het vangen van hazen - was jarenlang een legale sport in het Verenigd Koninkrijk. Plots veranderde het in een gokspelletje, waarbij mensen grof geld konden inzetten op het aantal hazen dat een hond binnen een bepaalde tijd kon vangen.

Zo'n twaalf jaar geleden werd de sport verboden. Echt gelukkig werden de organisatoren van de spelletjes niet van dat verbod en dus verschoven ze hun business naar het platteland. De politie kwam het op het spoor en begon op te treden. 

En dus werden de praktijken alweer verplaatst. Naar het buitenland, deze keer. In Noord-Frankrijk en Nederland waren er al meldingen, maar jagers merken het nu ook steeds meer bij ons op.

"Via onze lokale verenigingen krijgen we te horen dat er sinds vorig jaar wordt gejaagd in de polders van Oost- en West-Vlaanderen", zegt Geert Van den Bosch van Hubertus Vereniging Vlaanderen aan VRT Nieuws. "Het gaat hier om mensen die niet jagen op de hazen om die te verkopen of te eten, maar wel voor illegale praktijken."

Uitkijken

De jagersvereniging Hubertus Vlaanderen vraagt nu aan haar leden om uit te kijken en het meteen aan de politie te melden als ze iets verdachts zien. "Het gaat hier om een illegale praktijk wat vele jaren werk van jagers onderuit kan halen", zegt Van den Bosch. "Wij vragen aan onze leden-jagers en de landbouwers om ogen en oren open te houden en verdachte zaken te melden aan het Agentschap Natuur en Bos of aan de politie."

Een goed idee, vindt de politie Meetjesland. "De bendes werken zeer snel. Als niemand ons verwittigt, is de kans dus klein dat we ze op heterdaad betrappen", zo klinkt de verklaring in Het Nieuwsblad. "Dit spel is illegaal en kan schade toebrengen aan terreinen en het hazenbestand."

Meest gelezen