De junikevers, ze vallen met vele uit de lucht

U zit buiten op het terras en plots vallen her en der kevers uit de lucht, rondom en op u. Best akelig! Het is echter niets om bang van te zijn, het gaat om de junikever - het kleinere broertje van de meikever - die uitvliegt als het begint te schemeren. En ze zijn dit jaar met veel, beaamt Natuurpunt.

De kevers cirkelen in zwermen rond boomtoppen of elektriciteitspalen en zijn daar op zoek naar een partner om te paren. Als het vrouwtje een mannetje naar haar zin heeft gevonden en de daad verricht heeft, laat ze zich meteen vallen om ergens haar eitjes te gaan leggen. Meer is er dus niet aan de hand, al landt zij vaak onhandig en bruusk op uw terras.

Echte overlast heeft de junikever misschien vroeger aangericht in uw gazon. Want hij heeft twee tot drie jaar onder de grond doorgebracht. Eerst als engerling - een dikke, witte larve - die zich daarna als zwarte larve verpopt tot een bruinachtige behaarde kever. En in die tijd heeft hij mogelijk uw gazon om zeep geholpen.

Entomoloog Peter Berx geeft meer uitleg over de junikever:

Veel junikevers, weinig muggen

Veel junikevers dus, maar weinig muggen! Door de warmte en droogte zijn er nog maar weinig plaatsen voor muggen om hun eitjes te leggen, want ze hebben stilstaand water nodig. De dakgoten en waterplasjes staan al een tijd kurkdroog.

Ook wespen zien we niet veel, maar die komen er net als de muggen binnenkort wel weer aan, zegt entomoloog Peter Berx.

Op welke insecten heeft de droogte een effect?

Meest gelezen