ECB redt twee noodlijdende Italiaanse banken niet

Twee Italiaanse banken, die al een tijd in de problemen zitten, zullen niet gered worden. Dat heeft de Europese Centrale Bank beslist. Het gaat om Veneto Banca en Banca Popolare di Vicenza, 2 banken uit het Noord-Oosten van Italië. Een andere Italiaanse bank, Intesa Sanpaolo, staat klaar om de gezonde delen van beide banken over te nemen.

Veneto Banca en Banca Popolare di Vicenza worstelen vooral met kredieten die niet of laattijdig terugbetaald worden. Volgens de ECB hebben ze voldoende tijd gekregen om hun kapitaaltekorten aan te vullen maar zijn ze daar niet in geslaagd.

Omdat het om kleinere banken gaat die geen gevaar betekenen voor het Italiaanse financiële systeem, komen ze niet in aanmerking voor het Europese reddingsprogramma.

Het is nu aan de Italiaanse centrale bank om te beslissen hoe het verder moet. Verwacht wordt dat de twee Venetiaanse banken ontbonden worden volgens het Italiaanse faillissementsrecht. Het voornemen is de gezonde delen van de banken te verkopen.

De op één na grootste bank in Italië, Intesa Sanpaolo, maakte eerder deze week bekend bereid te zijn om de gezonde delen over te nemen voor 1 euro. Ook een consortium van verschillende hefboomfondsen en investeringsmaatschappijen zou klaar staan om in de probleembanken te stappen.

Meest gelezen