Frans-Zwitserse journaliste die in Mosul gewond raakte, is overleden

Veronique Robert die eerder deze week zwaargewond geraakt is bij gevechten in de Noord-Iraakse stad Mosul, is overleden in een ziekenhuis in Parijs. Overigens zijn in Mosul nog drie mensen gedood door terreuraanslagen van de groep IS. Die houdt nog altijd stand in enkele wijken in de oude stad van Mosul.

Véronique Robert raakte maandag zwaargewond toen een mijn ontplofte vlakbij haar voertuig in de Noord-Iraakse stad Mosul. Twee collega's van haar kwamen daarbij om.

Robert werd eerst overgebracht naar een ziekenhuis in de Iraakse hoofdstad Bagdad waar ze geopereerd werd. Daarna werd ze overgevlogen naar Parijs en daar is ze nu aan haar verwondingen overleden. 

Véronique Robert was een ervaren oorlogsjournaliste. Ze werkte samen met haar Franse collega Stephan Villeneuve en de Iraaks-Koerdische journalist Bakhtiyar Haddad voor de Franse openbare omroep France 2 aan een reportage over de gevechten in Mosul. Bij de explosie zijn ook Villeneuve en Haddad gedood. Een andere journalist van de Franse krant Le Figaro raakte daarbij gewond.

Robert die de Franse en de Zwitserse nationaliteit heeft, werkte ook voor andere media zoals het blad Paris Match.

Drie doden bij explosies in Mosul

Sinds gisteren zijn er overigens nog eens drie doden gevallen bij terreuraanslagen in Mosul. Het grootste deel van die stad is intussen heroverd door het Iraakse leger.

Een zelfmoordterrorist liet zichzelf ontploffen toen hij werd ondervraagd door een politieman. Die agent is daarbij omgekomen. Een andere terrorist blies zichzelf op in een winkelcentrum in Mosul en ook daar zijn er twee doden en negen gewonden gevallen. Een derde terrorist werd doodgeschoten voor hij zijn bommengordel tot ontploffing kon brengen.

De strijd in Mosul is dus nog zeker niet gestreden en IS probeert blijkbaar angst te zaaien in het grootste deel van de stad die nu bevrijd is door het Iraakse leger.

Enkele dagen geleden heeft IS ook de grote al-Nuri-moskee in Mosul opgeblazen, net voor het Iraakse leger die kon heroveren. In die moskee heeft IS-leider Umar Abu Bakr al-Baghdadi drie jaar geleden zijn "kalifaat" uitgeroepen. 

Meest gelezen