Google zal onze Gmail voortaan niet meer meelezen

Internetgigant Google stopt later dit jaar met het systematisch scannen van e-mails die verstuurd worden door de gebruikers van Gmail. Google doorleest de mails op woorden om gepersonaliseerde reclame te kunnen sturen.
© Reporters

Gmail is een gratis mailservice die door Google in 2004 werd geïntroduceerd. Intussen gebruiken al een slordige 1,2 miljard mensen de service om mails te versturen.

Sinds het prille begin 13 jaar geleden scant Google de mails die via Gmail worden verstuurd op bepaalde woorden of thema's, om dan gepersonaliseerde advertenties te doen verschijnen bij de gebruikers. Schrijft iemand bijvoorbeeld over jogging, dan zal hij allicht een advertentie zien verschijnen voor een bepaald merk sportschoenen.

Sommigen stellen zich privacy-vragen bij die praktijk. Bovendien denken verschillende bedrijven die de betalende reclamevrije Gmail gebruiken kennelijk dat ook die mails worden gescand, wat niet het geval is.

Om alle verwarring te vermijden, heeft Google nu beslist om later dit jaar te stoppen met het scannen van de Gmails. Toch zullen gebruikers nog steeds gepersonaliseerde advertenties te zien krijgen. Google zal zich daarvoor naar eigen zeggen baseren op "andere determinerende signalen".

Meest gelezen