Jill Peeters start met Climate Without Borders: "Weermensen kunnen het goed uitleggen"

VTM-weervrouw Jill Peeters start met Climate Without Borders, een organisatie van 130 weermannen en -vrouwen uit 110 landen. Doel? Mensen wereldwijd informeren over de klimaatverandering en de gevolgen ervan.

Alles begon met een WhatsApp-groep waarin de 130 weermensen verzameld zijn. "Dat zijn mensen van Pakistan, China, Canada, Rusland tot Burkina Faso en de Fiji-eilanden", zegt Peeters in "Bonus" op Radio 1. "Wij wisselen informatie uit over weer en klimaat." 

Nu wordt het - op initiatief van de Vlaamse weervrouw - een stuk groter. De mannen en vrouwen uit de groep scharen zich namelijk achter Climate Without Borders. "Vroeger vroegen mensen ons alleen informatie over het weer, maar nu vragen mensen mij of ze een elektrische auto moeten kopen of ze nog mogen gaan skiën of vlees eten. Om daarop te kunnen antwoorden, moet je je daarover kunnen bijscholen."

"Weermensen zijn in alle culturen geliefde, vertrouwde personen, die elke dag iets komen vertellen over het weer Klimaatwetenschappers weten veel meer over het klimaat, maar die hebben niet per se de vaardigheid om dat op een eenvoudige manier uit te leggen."

Kalenders

De weermensen zijn vaak hard bezig met het klimaat. Een weervrouw uit Ghana heeft bijvoorbeeld een kalender bedacht die ze met de hulp van vrijwilligers van deur tot deur is gaan verspreiden. Die kalender hangt nu in duizenden Ghanese keukens en daarop staat per week informatie over het klimaat, waar mensen rekening mee moeten houden, wat de impact is op de oogst of op de luchtkwaliteit.

In andere landen gaan mensen soms heel anders om met de klimaatopwarming of houden ze er andere ideeën op na. "Mijn collega bij de Arabische zender Sky vertelde mij dat haar Saoedische kijkers wel weten dat er een klimaatprobleem is, want er zijn daar tegenwoordig soms plotse overstromingen. De mensen wijten dat ook wel aan een menselijke oorzaak: ze denken dan alleen niet aan olie en steenkool, maar aan oorlogen wereldwijd. De stofdeeltjes die achterblijven in de lucht als er geschoten wordt zouden dan neerslaan op de wolken en daardoor regent het meer, denken ze." 

Educatieve projecten

Climate Without Borders gaat ook educatieve en culturele projecten opzetten en heeft inmiddels al een erkenning op zak door drie instituten van de Verenigde Naties. Dinsdag wordt de organisatie officieel boven de doopvont gehouden.

Meest gelezen