Jongen (9) verdwijnt bij Dienst Vreemdelingenzaken, niemand doet aangifte

"Waarom heeft niemand op de Dienst Vreemdelingenzaken ons of de politie gebeld?" Dat is de vraag die Child Focus stelt nadat een negenjarige jongen gistermiddag vermist raakte bij DVZ. "Omdat iedereen hier dacht dat iemand anders dat wel zou doen", klinkt het bij de dienst zelf. Volgens Child Focus gaat het om een onrustwekkende verdwijning.
Deze jongen is intussen terecht. Daarom is de foto onherkenbaar gemaakt.

"Onrustwekkend omdat negen jaar veel te jong is om zomaar alleen in ons land rond te zwerven", stelt Heidi De Pauw van Child Focus. "We zijn onthutst dat de Dienst Vreemdelingenzaken zelf niets heeft gemeld toen duidelijk werd dat de jongen verdwenen was want nu zijn er natuurlijk kostbare uren verloren."

De jongen is een niet-begeleide minderjarige die gisteren door de politie naar de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel zou zijn gebracht. Daar zou hij ingeschreven worden en zou opvang voor hem gezocht worden. Maar tijdens de lunchpauze bleek de jongen spoorloos verdwenen.

"Hij werd pas veel later als vermist opgegeven door het opvangcentrum, waar hij naartoe moest gaan. Dat sloeg alarm toen de jongen niet kwam opdagen", gaat De Pauw voort. "Er zijn zeker een aantal onrustwekkende elementen in de omstandigheden waarin de jongen is kunnen verdwijnen. We mogen toch wel verwachten dat jonge kinderen op de Dienst Vreemdelingenzaken goed begeleid worden."

"Iedereen zat wat naar elkaar te kijken"

"Onze mensen hebben inderdaad veel ervaring met het begeleiden van minderjarigen", stelt Freddy Roosemont, de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken. "Maar als die jongen beslist dat hij hier wil weggaan, dan kunnen wij in principe niets doen om hem toch hier te houden. Hij was namelijk niet in administratieve hechtenis genomen."

Maar trekt het personeel van DVZ zich dan niets aan van het lot van een negenjarige die spoorloos verdwijnt en misschien moederziel alleen door Brussel rondloopt? De verdwijning werd namelijk wel opgemerkt maar niemand meldde dat aan de politie of Child Focus. "Iedereen hier zat wat naar elkaar te kijken, en dacht dat de andere wel zou bellen waardoor uiteindelijk niemand Child Focus of de politie op de hoogte heeft gebracht", reageert Roosemont. "Maar dat kan natuurlijk niet."

"Gelukkig heeft de politie deze verdwijning wel onmiddellijk serieus genomen", besluit De Pauw. Eerder dit jaar waarschuwde Child Focus nog dat er steeds meer niet-begeleide minderjarigen vermist raken in ons land. Zo werden er vorig jaar nog 162 verdwijningen gemeld, dat is drie keer meer dan het jaar voordien. Omdat de jongeren erg kwetsbaar zijn, lopen ze volgens Child Focus een groot risico om het slachtoffer te worden van mensenhandel en uitbuiting.

"Ik laat dit onderzoeken"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageerde intussen op Twitter. "Ik laat dit grondig onderzoeken. NBMV (niet-begeleide minderjarigen, nvdr) zijn en blijven prioritair kwetsbare groep."

Meest gelezen