Maingain: "We zijn nog heel, heel ver van onderhandelingen"

Olivier Maingain, de voorzitter van DéFi, houdt vast aan zijn eis dat de traditionele partijen (PS, MR en CDH) eerst schoon schip moeten maken voordat hij wil praten over nieuwe regeringen in het Brussels en Waals Gewest en in de Franse Gemeenschap. Maingain zat vandaag samen met CDH-voorzitter Benoît Lutgen. Van onderhandelingen lijkt voorlopig nog geen sprake.

Maandag maakte CDH-voorzitter Benoît Lutgen bekend dat hij in het Brussels en Waals Gewest en in de Franse Gemeenschap niet langer samen wil regeren met de PS. Hij lanceerde een oproep om alternatieve meerderheden te zoeken, zonder de PS, nu veel politici in opspraak gekomen zijn omtrent hoge vergoedingen voor mandaten.

Daardoor zijn er nieuwe regeringen nodig. DéFi, het vroegere FDF, liet eerder deze week al weten dat het alleen in een regering zal stappen als alle traditionele partijen - PS, CDH en MR dus - schoon schip maken.

Deze voormiddag zaten Lutgen en Maingain samen om de situatie te bespreken. Voor aanvang van het gesprek herhaalde Maingain zijn eis. "Wij blijven coherent. Wat geldt voor de PS, geldt ook voor de andere partijen." Maingain eiste ook opnieuw dat ex-minister Joëlle Milquet uit het CDH wordt gezet omdat zij wordt genoemd in een financieel schandaal.

Na afloop van het gesprek liet Maingain optekenen dat er momenteel nog geen plannen zijn om regeringsonderhandelingen op te starten. "We zijn nog heel, heel ver van onderhandelingen. Ik verwacht eerst dat er voorstellen komen om de stallen uit te mesten."

Wat de verdere plannen van Lutgen zijn, is niet meteen duidelijk. Hij gaf alleen aan dat hij nog meer contacten wil leggen.

Meest gelezen