Nederlandse journalisten in Colombia vrij: "Het was zwaar, maar ontvoerders waren aardig"

De twee Nederlandse journalisten die begin deze week in het noorden van Colombia waren ontvoerd, zijn vrijgelaten. Dat is officieel bevestigd door de Colombiaanse overheid. De twee zijn "gezond en wel".

Journalist Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender waren op reportage in het noorden van het land. Begin deze week kwamen ze in handen van de guerrillabeweging ELN.

De rebellen hebben hen nu overgeleverd aan de overheidsdienst Defensoria del Pueblo, die al over hun vrijlating heeft getweet en foto’s heeft verspreid.

De twee Nederlanders hebben ook al een interview gegeven aan een plaatselijke radiozender. Ze vertelden dat er 14 uur moesten lopen, maar dat ze gezond en wel zijn. "Het gaat goed met ons. We hebben alleen wat kleine wondjes door de struiken, maar verder gaat het fysiek en geestelijk goed", aldus Derk Bolt.

"Het was heel zwaar, maar onze ontvoerders waren heel aardig, met veel respect. Bijna als vrienden", vertelt Bolt op de radio. Volgens hem zeiden de guerrillastrijders herhaaldelijk dat hun levens niet in gevaar waren.

(lees verder onder de video)

Vrij of niet?

Over de vrijlating was er de afgelopen dagen en uren veel onduidelijkheid. Gisterenmiddag kondigde de top van de rebellen aan dat de Nederlanders op vrije voeten waren. Maar even later verontschuldigden ze zich in een tweet dat het niet klopte. Een intern rapport van de ELN was gelekt en een eigen leven gaan leiden.

De Nederlanders maakten in Colombia opnames voor het programma "Spoorloos". Ze zoeken bloedverwanten op van mensen die elkaar uit het oog zijn verloren of nog nooit hebben gezien. "We gaan niet meer terug naar Catatumbo", zegt Bolt. Volgens de presentator zei iedereen dat het veilig was in het gebied waar ze reisden toen ze werden ontvoerd.

Wie is de ELN?

Het Nationale Bevrijdingsleger of Ejército de Liberación Nacional is een marxistische beweging die in 1965 werd opgericht door een priester. Zijn ruim 3.000 strijders voeren een gewapende guerrilla uit tegen de regering en worden als gewelddadiger beschouwd dan de grotere rebellenorganisatie FARC.

Het ELN voert wel onderhandelingen, maar is gewapende acties blijven plegen. Ook heeft het al verschillende ontvoeringen op zijn kerfstok. Vorig jaar kwamen een Spaanse en twee Colombiaanse journalisten een tijdlang in hun handen. Ze werden zonder geweld vrijgelaten, zoals nu dus ook de twee Nederlanders.

Meest gelezen