Opnieuw ontsnapt Noord-Koreaanse militair over demarcatielijn naar het zuiden

Voor de tweede keer op enkele weken tijd is een Noord-Koreaanse militair over de zwaar bewaakte grens naar het zuiden gevlucht. Steeds meer Noord-Koreanen ontvluchten hun land, maar meestal gebeurt dat via de grens met China of via andere landen.
AP2014

Volgens het Zuid-Koreaanse leger werd één van hun wachtposten langs de demarcatielijn benaderd door een Noord-Koreaanse militair. Die was blijkbaar de vier kilometer brede demarcatiezone zonder problemen overgestoken en wou asiel aan vragen in Zuid-Korea.

De man is intussen toegelaten en naar een speciaal opvangkamp gebracht, waar hij verder ondervraagd zal worden. Het is al de tweede dergelijke ontsnapping op korte tijd. Op 13 juni was een Noord-Koreaans soldaat al eens over de frontlijn tot in Zuid-Korea geraakt.

Sinds de verdeling van het Koreaanse schiereiland in 1953 zijn er slechts enkele tientallen Noord-Koreanen in geslaagd om over die demarcatiezone naar Zuid-Korea te vluchten.

In totaal hebben 30.000 mensen het stalinistische Noord-Korea al ontvlucht, maar dat gebeurt via andere routes. De meeste van die mensen steken de grens met China over en proberen vanuit dat land dan naar Zuidoost-Azië te geraken en zo naar Zuid-Korea. Een aantal van hen hebben ook al onderdak gevonden in de Zuid-Koreaanse ambassade in Peking en konden zo ontsnappen. Als ze in het communistische China gevat worden, lopen ze het risico om teruggestuurd te worden naar Noord-Korea.

AP2011

"Zwaarst bewaakte grens ter wereld"

De grens tussen Noord- en Zuid-Korea is eigenlijk geen grens en ook geen gedemilitariseerde zone (DMZ) zoals ze vaak omschreven wordt. Het is de frontlijn van 27 juli 1953 toen een bestand een einde maakte aan de Koreaanse Oorlog. 

Aan beide kanten van die lijn werd een zone van telkens twee kilometer breed -vier kilometer in totaal- afgebakend waarachter de beide kampen zich terugtrokken. Ten noorden waren dat de Chinezen en wat overbleef van het Noord-Koreaanse leger; ten zuiden het Zuid-Koreaanse leger met zijn bondgenoten, de Verenigde Staten en troepen van de Verenigde Naties, waaronder Belgische. 

Vrede is er nooit gekomen en dus is die DMZ -die over het hele 250 kilometer brede Koreaanse schiereiland loopt- nog steeds een frontlijn. Regelmatig doen daar zich incidenten of gevechten voor tussen Noord- en Zuid-Koreaanse troepen.

Meest gelezen