Qatar wil zich niet schikken naar eisen van andere Golfstaten

Het emiraat Qatar is niet van plan om zich te schikken naar de 13 eisen die de andere Arabische staten in de Golf eerder hadden voorgelegd als voorwaarde voor het opheffen van economische en diplomatieke sancties. Het ging onder meer om het sluiten van de nieuwszender Al Jazeera, het breken van de banden met Iran en het vertrek van de Turkse troepen uit Qatar.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De regering van Qatar onderzoekt de lijst met 13 eisen nog, maar het ziet er niet naar uit dat het emiraat zich zal schikken naar het dictaat van de andere Golfstaten.

De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Mohammed ibn Abdul Rahman Al Thani (foto in tekst) zei -in een interview met Al Jazeera- daarover het volgende: "De VS had onlangs de Arabische staten gevraagd om een lijst van grieven voor te leggen die verantwoord en uitvoerbaar waren. De Britse minister Boris Johnson had gevraagd om die eisen gematigd en realistisch te houden. Deze lijst voldoet niet aan deze criteria". Of anders: niet realistisch en niet verantwoord.

Volgens de Qatarese minister hebben de sancties "niets te maken met de strijd tegen terrorisme..., maar zijn ze enkel bedoeld om de soevereiniteit van Qatar te beperken en ons buitenlands beleid uit te besteden".

In een mededeling heeft de zender Al Jazeera ook gereageerd: "Wij houden ons het recht voor om journalistiek professioneel uit te voeren zonder druk van gelijk welke regering of overheid".

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

13-puntenplan moest Qatar aan de leiband hangen

Om het conflict te beëindigen, legde bemiddelaar Koeweit enkele dagen  geleden de volgende 13 eisen van de Arabische staten voor:

 • beperkt de banden met Iran
 • ophouden steun aan terreurgroepen, maar ook aan Moslimbroederschap die geen terreurgroep is
 • sluiten Al Jazeera en andere nieuwsgroepen waar Qatar geld aan geeft
 • vertrek Turkse militairen uit Qatar, die hebben daar een basis
 • stop financieren groepen die als terroristisch worden bestempeld door de Arabische staten of door de VS
 • uitlevering van als terroristen beschouwde personen
 • intrekken Qatarese nationaliteit voor dissidenten uit Saudi-Arabië, de VAE, Egypte en Bahrein
 • stop contact met oppositie in die landen
 • betaal die vier landen schadevergoeding
 • toestemming in maandelijkse controle door andere staten en dat voor een periode van tien jaar
 • zich inschakelen in het beleid van de andere Arabische landen
 • Qatar heeft tien dagen de tijd om te antwoorden

VS zijn niet tevreden over 13 eisen

Vorige week legden Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, en ook regeringen die delen van Libië en Jemen controleren, onverwacht zware sancties op aan Qatar. Mauretanië en Jordanië leggen Qatar minder zware sancties op. De Arabische staten beschuldigden Qatar ervan de Iraanse kant te kiezen in het conflict in de Golf en moslimterrorisme te financieren.

De handel en grensovergangen met Qatar werden gesloten en vliegtuigen uit dat land mogen ook niet langer door het luchtruim van de deelnemende Arabische landen. Dat heeft tot tekort aan voedsel en andere goederen geleid, maar tot nu toe is de impact beperkt gebleven.

Qatar heeft dankzij de uitvoer van aardgas de hoogste rijkdom per hoofd ter wereld en beschikt dus over grote financiële reserves. Ook krijgt het hulp toegestuurd vanuit Turkije en Iran. 

Officieel trekt de VS de kaart van Saudi-Arabië en zijn bondgenoten, maar achter de schermen is er in Washington ook ergernis over de timing en de strenge voorwaarden. De VS hebben in Qatar een hoofdkwartier voor hun troepen in het Midden-Oosten. VS-minister Rex Tillerson had daarom aangedrongen op "redelijke" voorwaarden.

De bovenstaande eisen zijn dat niet. Ze houden niet enkel het muilkorven van belangrijke media in, maar zouden ook Qatar ontmantelen als onafhankelijk land en laten verworden tot een vazalstaat van Saudi-Arabië.

Hoe dan ook heeft de VS nog deze week niet minder dan 36 jachtvliegtuigen van het type F-15 verkocht aan Qatar. 

Meest gelezen