Saudi-Arabië verijdelt aanslag tegen Grote Moskee in Mekka

Volgens de Saudische politie is een grootscheepse terreuractie tegen de grote moskee in Mekka verijdeld. Eén zelfmoordterrorist heeft zich vlakbij het complex opgeblazen nadat hij daar belegerd werd door de veiligheidsdiensten. De Grote Moskee in Mekka is het brandpunt van het prestige van de Saudi's en is al wel vaker het doelwit geweest van terroristen.
Saudi Press Agency

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de politie drie raids uitgevoerd om een nakende aanslag te voorkomen. Eén politieactie vond plaats in de havenstad Jeddah, de andere twee in de voor moslims heilige stad Mekka meer in het binnenland.

Bij één van die acties kwam het tot een schietpartij tussen de politie en een terrorist die zich verschanst had in een gebouw vlakbij de Grote Moskee van Mekka. Die terrorist zou zichzelf dan opgeblazen hebben, liever dan opgepakt te worden. Bij die ontploffing is het gebouw van vijf verdiepingen ingestort en raakten zes burgers en vijf politiemensen gewond.

In totaal zijn bij de politieacties vijf verdachten opgepakt. Onder hen is een vrouw. Het is niet duidelijk tot welke terroristische organisatie ze zouden behoren. In het recente verleden hebben zowel Al Qaeda als IS aanslagen uitgevoerd in Saudi-Arabië.

De zenuwen in Saudi-Arabië zijn erg gespannen, zeker nu daar massa's pelgrims vanuit de hele wereld bijeen zijn om het einde van de vastenmaand Ramadan te vieren. Een aanslag op een dergelijk ogenblik kunnen de Saudi's best missen, zeker omdat hun imago sterk verbonden is met de heilige plaatsen Mekka en Medina.

Zowel de belangrijke soennitische universiteit al-Azhar in Egypte als Jordanië, waarvan het Hashimitische koningshuis afstamt van de profeet Mohammed, hebben de geplande aanslag scherp veroordeeld. Ook het sjiitische Iran -een erfvijand van Saudi-Arabië- heeft dat gedaan.

Saudi Press Agency

"Bewakers van de heilige plaatsen"

De Saudische koningen voeren tal van titels, maar de belangrijkste is die van "beschermer van de heilige plaatsen" (Mekka en Medina), de steden waar de profeet Mohammed in de zesde en zevende eeuw het grootste deel van zijn leven doorbracht.

De Grote Moskee in Mekka met de oude tempel van de Kaaba als centrum, is daarvan het belangrijkst. Die Kaaba of "huis van God" is ouder dan de islam zelf en de profeet Mohammed zou de godenbeelden erin hebben laten verwoesten, waarna het gebouw het centrum werd van de Hajj, de jaarlijkse pelgrimstocht die elke moslim in principe één keer zou moeten meemaken.

Het grootste deel van de moskee die er rond staat, is evenwel gebouwd nadat de Saudi's in 1924 Mekka hadden veroverd. Sindsdien ontleent de Saudische dynastie het grootste deel van zijn prestige aan de controle over Mekka en Medina. Dat maakt die heiligdommen tot doelwit van terroristen. In 1979 werd de Grote Moskee twee weken lang bezet door moslimextremisten die het einde van de Saudische monarchie eisten. Bij de bestorming van de moskee zijn toen officieel 229 mensen gedood. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hebben die dan voor niets respect? Neen.

Voor sommigen zal het plegen van een aanslag tegen moslims in de heiligste plaats van de islam erg vreemd overkomen, tenminste als de daders moslimterroristen zijn.  Toch speelde dat in het verleden ook al geen rol, met name bij het beleg van de Grote Moskee van Mekka in 1979. Dat die moskee zo verbonden is met het prestige van de Saudische monarchie is een uitleg.

Anderzijds zijn zelfs die belangrijkste heiligdommen van geen belang voor aanhangers van extremistische soennitische ideologieën, zoals Al Qaeda en IS. Die laatste groep heeft tal van zelfs soennitische heiligdommen in Syrië en Irak verwoest. Ook de Saudi's zelf -die behoren tot de extreme wahhabitische versie van de radicale hanbalitische rechtsschool- hebben in Mekka overigens ook al heiligdommen laten slopen. In hun visie hebben die monumenten of heilige plaatsen geen belang en leiden die de aandacht af van het enige wat vereerd mag worden: Allah zelf.

Meest gelezen