Meest recent

  Thom Yorke (Radiohead): "Tot later, Theresa. Vergeet de deur niet te sluiten"

  Thom Yorke van Radiohead laat over het algemeen de muziek liever voor zich spreken, maar op Glastonbury waagde hij zich gisteravond toch even aan een politiek getinte uitspraak. Tussen twee nummers door zei hij: "Tot later, Theresa. Vergeet de deur niet te sluiten", een verwijzing naar het feit dat hij geen vertrouwen meer heeft in de Britse premier Theresa May.
  AFP or licensors

  Het optreden van Radiohead op Glastonbury krijgt in de Britse pers unaniem lovende recensies. "Betoverend, uitdagend en pijnlijk mooi", omschrijft BBC News het. NME zag een band die de favorieten van de fans uit zijn repertoire selecteerde, "een heroïsch statement op het festival dat hun grote doorbraak inluidde". 

  Exact 20 jaar geleden stond Radiohead immers voor het eerst als headliner op Glastonbury, enkele weken na de realease van "OK Computer". De setlist was dan ook ook doorspekt met nummers uit het album dat intussen een klassieker is: "Lucky", "Airbag", "Exit music (for a film)", "No surprises" en "Paranoid android". 

  Tijdens "No suprises" was er gejuich te horen vanuit het publiek bij de tekstflard: "Bring down the government, they don't speak for us" (laat de regering vallen, zij spreken niet voor ons). Yorke speelde er ook nog kort op in, door zich na het nummer rechtstreeks naar de fel geplaagde Britse premier te richten. "See you later, Theresa. Just shut the door on your way out (Tot later, Theresa. Vergeet de deur niet te sluiten.)"

  Daarnaast richtte Yorke zich ook nog even tot de organisatoren Michael en Emily Eavis. "Bedankt om ons hier te ontvangen op jullie prachtige boerderij." "Karma police" was het slotakkoord van het concert, en galmde nog lang na het verdwijnen van de band na over de wei. Vlak daarvoor was ook "Creep", de hit die Yorke jarenlang weigerde te spelen, de revue gepasseerd.

  Het was de vijfde keer dat de Britse band op Glastonbury stond. Vrijdag sluit Radiohead het hoofdpodium af op Rock Werchter. 

  De setlist van Radiohead op Glastonbury

  Daydreaming
  Lucky
  Ful Stop
  Airbag
  15 Step
  Myxomatosis
  Exit Music (for a Film)
  Pyramid Song
  Everything in Its Right Place
  Let Down
  Bloom
  Weird Fishes/Arpeggi
  Idioteque
  You and Whose Army?
  There There
  Bodysnatchers
  Street Spirit (Fade Out)
  No Surprises
  Nude
  2 + 2 = 5
  Paranoid Android
  Fake Plastic Trees
  Lotus Flower
  Creep
  Karma Police