1.300 doden, 200.000 besmettingen: "Jemen ondergaat ergste cholera-epidemie ter wereld"

De Verenigde Naties slaan alarm over de cholera-epidemie in Jemen. Daar zijn nu al 1.300 mensen aan de ziekte overleden, 200.000 mensen zijn besmet. VN-organisaties Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwen voor nog veel meer doden de komende maanden. Jemen is al twee jaar geteisterd door een bloedige burgeroorlog. Daardoor grijpt de cholera-epidemie snel om zich heen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Jemen was al het armste land in het Midden-Oosten. Maar de bijzonder zware burgeroorlog van de voorbije twee jaar eist zijn tol. Niet alleen loopt het aantal burgerslachtoffers angstwekkend hoog op, al 9.000 wordt geschat. Ook ziekenhuizen, watersystemen en sanitaire voorzieningen zijn kapotgeschoten in de strijd tussen de sjiitische Houthi-rebellen en een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië.

De kampen met ontheemden in en rond de hoofdstad Sanaa zitten overvol. Meer dan 14 miljoen burgers kunnen niet aan zuiver drinkwater en propere toiletten en cholera is daar een direct gevolg van. De ziekte brak eind april voor de tweede keer uit en verspreidde zich over heel het land. Er zijn al 1.300 doden geteld en elke dag komen er 5.000 nieuwe besmettingen bij, zegt de VN. Vooral kinderen en oude mensen zijn erg kwetsbaar. Een kwart van de slachtoffers is jonger dan 12 jaar.

Geen geld, geen middelen

Veel mensen om te verzorgen, dus. Maar er zijn te weinig gezondheidswerkers in Jemen. De 30.000 dokters en verplegers werken bovendien in moeilijke omstandigheden, ze zijn al 10 maanden niet meer betaald.

De Verenigde Naties en andere hulporganisaties springen bij, maar ook zij kunnen de crisis moeilijk aan. In februari vroeg de VN aan de internationale gemeenschap ruim 2,1 miljard dollar (1,8 miljard euro) om een hongersnood te voorkomen, maar daarvan is nog maar een kwart uitbetaald. De cholera-epidemie slorpt nu ook nog eens dat geld op, dus dreigt een domino-effect en dreigen nog veel meer mensen om het leven te komen.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bedenkelijke financier Saudi-Arabië

Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Naties aan de alarmbel trekken. Maar ze zitten gewrongen in een politiek kluwen. Jemen is onbestuurbaar, de Houthi-rebellen hebben de hoofdstad Sanaa in handen, de regering krijgt militaire steun van een coalitie die door Saudi-Arabië wordt geleid, maar niet door de VN wordt erkend.

Beide partijen maken zich schuldig aan zware oorlogsmisdaden, zegt Amnesty International. De Saudi’s hebben talloze ziekenhuizen en andere infrastructuur gebombardeerd waarbij duizenden burgerslachtoffers zijn gevallen en ook de rebellen hebben burgerwijken bestookt en artillerie afgevuurd tot over de grens met Saudi-Arabië.

Daarom is het bijzonder ironisch dat precies de nieuwe Saudische kroonprins vrijdag 66,7 miljoen dollar (bijna 60 miljoen euro) beloofde aan Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie om de cholera-epidemie te helpen indijken.

Bloed aan de handen

De Verenigde Naties moeten bij hun lidstaten aankloppen voor geld. Maar die kijken weg én ze hebben zelf bloed aan de handen. Westerse landen als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk stoppen de Saudi’s bijzonder veel oorlogstuig toe. In 2015 haalde ook de Waalse export een recordcijfer van bijna 576 miljoen euro.

Maar de Amerikaanse president Trump brak alle records. Hij sloot eind mei bij een bezoek aan Saudi-Arabië nog een wapendeal voor 110 miljard dollar (bijna 100 miljard euro). Dat is dus 50 keer zoveel als het bedrag dat de VN vraagt om de menselijke catastrofe in Jemen in te dijken.

AFP or licensors

Meest gelezen