Als dieren (opnieuw) van de vrijheid mogen proeven…

132 jaar zou hij zijn en 20 jaar bracht hij door in een aquarium van het restaurant "Peter’s Clam Bar" in New York. Maar vorige week, ter ere van de "Maand van de Zeekreeft", mocht Louie zich opnieuw in diepere wateren begeven. Dieren die na een lange "gevangenschap" weer meer vrijheid, of zelfs totale vrijheid mogen ervaren, het blijven verhalen, én beelden, die de mensen nauw aan het hart liggen.

Zeekreeft Louie

"Louie is mijn oudste en grootste zeekreeft. Vorige week bood nog iemand 1.000 dollar aan om hem te kopen. Maar dat wilde ik niet, omdat ik hem eerder als een huisdier beschouw. Nee, dan verleende ik hem liever amnestie. Ook al was het de bedoeling dat Louie ooit op een feesttafel zou eindigen, toch laat ik hem nu liever los in een plaats waar het nog natter is", aldus restauranteigenaar Butch Yamali. Louie zou intussen te groot en te oud zijn om in zee als prooi beschouwd te worden.

Chimpansees

30 jaar lang zaten 10 chimpansees gevangen in een laboratorium, waar op hen diverse proeven werden uitgevoerd. Daar kwam in september 2011 een einde aan, toen ze in een Oostenrijks dierenasiel plots van het zonlicht mochten genieten. Hun eerste pasjes naar buiten waren nog erg schuchter. Uiteindelijk overwonnen ze hun angst voor het onbekende en vielen de apen elkaar in de armen.

Siberische tijger Zolushka

Nauwelijks een paar maanden oud werd Zolushka aan zijn lot overgelaten, nadat wellicht stropers zijn moeder gedood hadden. Maar de Siberische tijger overleefde, vooral dankzij de samenwerking tussen een Russisch dierenasiel en het "International Fund for Animal Welfare". Zolushka was in ieder geval erg blij met zijn vrijheid en stoof dan ook weg, eens de poort van de kooi geopend werd. De groep van deze tijgers die in de wildernis overleven is alleszins erg klein geworden.

Honden

Jarenlang lagen ze aan de ketting, 6 honden, in de achtertuin van een huis in Virginia, VS. Tot de plaatselijke dierenrechtenorganisatie "Dogs Deserve better" hen in januari 2016 in erbarmelijke toestand aantrof. Eens van de kettingen bevrijd besloot men de 2 oudste honden even vrij te laten rondlopen in een park. Het duurde misschien even voor ze doorhadden dat ze vrij zijn, maar eens dat het geval was, stond er op hun loop-enthousiasme geen rem meer. "So amazing", concludeerde dierenwebsite Global Animal.

Wasberen

Deze wasberen wilden eerst even komaf maken met hun verleden, namelijk opgesloten te zijn in een kooi. Toen ze hun kooien in september 2009 verlieten, probeerden ze die dan ook, enigszins speels, omver te duwen. Om het dan op een lopen te zetten richting vrije natuur. Iets wat ze niet meer gedaan hadden sinds ze kort na hun geboorte terechtkwamen in een dierenasiel in Los Angeles.

Meest gelezen