Bosbrand in Zuid-Spanje nog altijd niet onder controle

In het zuiden van Spanje zijn al 1.800 mensen geëvacueerd voor een zware bosbrand. De hulpdiensten proberen het vuur onder controle te krijgen, maar zondagavond was dat nog steeds niet gelukt. De politie gaat ervan uit dat de brand is aangestoken.

Na de grote bosbranden in Portugal, is er nu ook een bosbrand in het zuiden van Spanje. De brand ontstond gisteravond in Moguer, een Andalusisch plaatsje tussen Sevilla en Faro. 

Honderden brandweermannen en militairen,  elf blusvliegtuigen en tien helikopters worden ingezet om het vuur te bestrijden. "Doordat de brand gisterenavond begon, konden de busvliegtuigen nog niet vertrekken. Ze hebben moeten wachten tot 8 uur vanochtend", zegt correspondent Sven Tuytens. "Daardoor is het vuur heel snel kunnen overslaan." De brand wordt aangewakkerd door de harde wind en de hoge temperaturen.

Verschillende boerderijen, twee campings en hotels werden al ontruimd. Ook een snelweg werd afgesloten. De geëvacueerden worden opgevangen in sporthallen en hotels in de omgeving.

De brand is ontstaan in een uitgestrekt en bosrijk gebied, vlak bij het nationale park Doñana. "Het gaat om het grootste natuurreservaat van Spanje en een van de meest unieke in Europa", zegt Tuytens. "Het is erkend door de UNESCO als werelderfgoed. Wat er nu gebeurt, is een ramp voor het hele ecosysteem van het zuiden van Spanje."

Bent u in het getroffen gebied of kent u daar iemand? Dan komen wij graag met u in contact. Mail uw contactgevens naar nieuws@vrt.be.

Meest gelezen