Brandcode voor Antwerpse natuurgebieden verlaagd van rood naar oranje

In de Antwerpse brandgevoelige natuurgebieden is de acute dreiging voor branden wat gaan liggen. Woensdag werd code rood ingesteld, vandaag is code oranje opnieuw van kracht, zo staat op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos. De dreiging is nog niet van de baan, maar de toegang tot de gebieden wordt niet meer afgeraden.

De meest brandgevoelige zones zijn naaldbos en heide en niet zozeer loofbos. Voor Antwerpen gaat het om de Kalmthoutste Heide, de Eksterheide, De Merode, de Most-Keiheuvel en de Tielenheide. Bij een code rood, wat sinds woensdag het geval was, is er acuut gevaar en wordt de toegang tot het gebied afgeraden.

Vandaag werd de alarmfase teruggebracht naar oranje nadat er gisteren een beetje regen is gevallen. Er wordt nog steeds aangeraden voorzichtig te zijn, niet te roken en kinderen niet zonder toezicht op het terrein te laten. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet en de brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden nog steeds overdag bemand.

In Vlaams-Brabant en Limburg bijft code oranje van kracht zoals dat de afgelopen dagen het geval was.

Meest gelezen