Dalilla Hermans: "Ontzettend racistische afbeelding van zwarte man in "Suske & Wiske""

"Een ontzettend racistische en stereotiepe afbeelding van een zwarte man." Dat vindt schrijfster Dalilla Hermans van een tekening die in het nieuwste album van "Suske & Wiske" staat. Via haar socialemediakanalen roept ze alle tekenaars en kunstenaars dan ook op om een normale afbeelding te maken van een Afrikaanse man en die te delen met de hashtag #nomoremonkeybusiness. Standaard Uitgeverij heeft begrip voor haar opmerking en biedt haar excuses aan.

De tekening uit "Suske en Wiske" haalde gisteren al verschillende media omdat er voor het eerst een vrouw met blote borsten getoond werd in de stripreeks. Volgens Hermans was er op de tekening echter iets te zien wat veel meer de aandacht had moeten trekken. Dat zegt ze in een post op haar Facebookpagina (zie video hieronder). "Waar niemand over aan het praten was in de media, is het feit dat die tieten totaal niet belangrijk zijn, maar dat er wel een ontzettend racistische, stereotiepe afbeelding van een zwarte man op datzelfde prentje staat. Ik snap niet dat dat niemand is opgevallen."

Hermans zegt dat het geen afbeelding is van een Afrikaanse man, maar van "een halve aap". "Dat zijn geen lippen, zo teken je de mond van een dier. Om verschillende redenen ben ik er niet goed van. Ik was vroeger een enorme "Suske & Wiske"-fan. Mijn ouders motiveerden me om goede punten te halen door te zeggen dat ik voor elk punt boven de 90 twee stripalbums kreeg en ik slaagde er dan in om 98 te halen, puur voor de albums. Ik was echt een superfan. Ik weet dat er in oude strips ook wel foute, racistische afbeeldingen voorkwamen, maar ik stoorde me daar, gezien de tijdsgeest, niet zo aan. Maar nu zijn we in 2017 en we moeten dit echt niet meer pikken. Ik vind het vooral problematisch omdat beeldtaal superbelangrijk is voor het zelfbeeld en maatschappijbeeld van kinderen en jongeren. Zolang zwarte mensen afgebeeld worden als halve apen, is het niet meer dan normaal dat ze behandeld worden als domme mensen."

De schrijfster wil echter niet in haar frustratie en in haar kwaadheid blijven hangen, ze wil iets positiefs in gang proberen te zetten. "Ik denk dat dit beter kan en ik denk dat ik genoeg creatieve vrienden heb. Dit is een oproep aan iedereen met een beetje creatief talent om een tekening te maken van een Afrikaanse man waar mijn haren niet recht van gaan staan. Met al die prachtige beelden wil ik iets doen en aan striptekenaars en vooral aan Studio Vandersteen laten zien dat het anders kan en dat het beter kan en dat we deze shit niet meer hoeven te pikken."

Stephanie Dehennin gaf alvast al gehoor aan haar oproep (zie tweet hieronder). 

Dalilla Hermans werkt voor Charlie Magazine en bracht recent het boek "Brief aan Cooper en de wereld" uit, waarin ze schrijft over haar eigen leven en over haar ervaringen met racisme. 

"Nooit bedoeling geweest om te schofferen"

Standaard Uitgeverij heeft begrip voor de opmerking van Hermans en biedt haar excuses aan. De uitgeverij zal ook contact opnemen met de schrijfster. "Het is nooit de bedoeling geweest om binnen de teksten en de scenario's iemand te schofferen", zegt Ruth Van Ammel van Standaard Uitgeverij in een reactie aan onze redactie. 

"Deze reactie is echter gebaseerd op één tekening, de enige tekening van dit personage, een figurant dus in het verhaal. Er is een zeer divers aanbod van figuren in de strip. Er is bijvoorbeeld een zwarte politieagent die helemaal anders afgebeeld wordt. Een strip is ook altijd opgebouwd rond karikaturen, Lambik is ook geen prototype van dé man."  

Toch geeft de uitgeverij ook toe dat ze niet hard genoeg stilgestaan hebben bij de tekening. "We hadden niet gedacht dat de tekening deze reacties ging uitlokken. Verschillende partijen zijn er te licht over gegaan. We zijn ons niet bewust geweest van de impact hiervan. Maar dat hadden we ook niet meteen verwacht van de blote borsten." 

Het album is intussen gedrukt en verdeeld. Wat er gaat gebeuren met de bewuste tekening, is nog niet duidelijk. Standaard Uitgeverij staat wel open voor de oproep van Hermans en de tekeningen die eruit zullen volgen. "We zullen haar actie steunen en de oproep mee delen." 

Meest gelezen