Enkele tienduizenden mensen vormen menselijke ketting tegen "scheurtjescentrales"

Tussen Tihange - in Wallonië - en Aken - in Duitsland - proberen enkele tienduizenden manifestanten een menselijke ketting van 90 kilometer te vormen. De ketting loopt door België, Nederland en Duitsland. De betogers uit de drie landen willen dat kernenergie wordt afgebouwd en vooral ook dat de scheurtjesreactoren Tihange 2 en Doel 3 onmiddellijk sluiten.

De menselijke ketting loopt in ons land door elf Franstalige en één Vlaamse gemeente, samen goed voor 61 kilometer op Belgisch grondgebied. Hoeveel deelnemers er zijn, is moeilijk in te schatten, wellicht enkele tienduizenden. 

Met de spectaculaire actie willen de organisatoren de Belgen er bewust van maken dat ze de sluiting kunnen eisen van deze kerncentrales, die gevaarlijk zijn voor hun gezondheid.

Het initiatief kreeg al de steun van politici zoals Marcel Philipp, burgemeester van Aken, en Helmut Etschenberg, voorzitter van de regio Aken. Van Belgische burgemeesters is er nog geen uitgesproken steun voor dit initiatief, al zijn er wel Belgische gemeenten die een rechtszaak tegen Tihange mee steunen.

De initiatiefnemers eisen overigens niet alleen de onmiddellijke sluiting van de centrales, maar pleiten ook voor een transitie naar meer hernieuwbare energie.

De directie van de centrale in Tihange had een delegatie van de manifestanten uitgenodigd voor een gesprek, maar dat ging niet door. Volgens Alexander is de uitnodiging niet afgeslagen, maar paste het voorgestelde moment van de ontmoeting niet. "We bekijken nu wel wanneer, hoe en met wie er wel een gesprek kan doorgaan", klinkt het.

Meest gelezen